In beeld

Temperaturen tot boven de 40 graden; zo teistert de droogte Zuid-Europa

Landen in Zuid-Europa kampen met langdurige droogte. In Griekenland is het bosbrandenseizoen weer aangebroken, in Italië staan grote delen van de Po-rivier droog. Door klimaatverandering komt dit extreme weer vaker voor.
Een brandweerman aan het werk in een olijfgaard in Amfissa, Griekenland, 5 juli 2022. Duizenden hectaren zijn afgebrand door de natuurbrand die een dag eerder uitbrak in de regio Fokida. Brandweerlieden en vrijwilligers hebben de hele nacht tegen de vlammen gevochten in Amfissa, om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar Sernikaki en Profitis Ilias.
Foto Panagiotis Pragiannis / EPA
Een blusvliegtuig laat water vallen op een brand in het dorp Agios Ioannis, Korinthe, Griekenland, 5 juli 2022. In totaal zijn er in Griekenland in één dag tijd zo'n 65 branden geregistreerd, aldus een brandweerwoordvoerder tijdens een persconferentie.
Foto Vassalis Psomas / EPA
Een buurtbewoner probeert zijn gezicht te beschermen tegen de warme wind tijdens een brand in de buitenwijk Voula, op 4 juni 2022 in Athene, Griekenland. Heet, droog weer en harde wind maken Griekenland elke zomer kwetsbaar voor bosbranden.
Foto Milos Bicanski / Getty Images
Het vuur brandt op een heuvel nabij Korydallos, ten westen van Athene, woensdag 29 juni 2022. Tientallen brandweerlieden bestreden de bosbrand. Er vielen geen gewonden.
Foto Petros Giannakouris / AP
Een man ligt onder een palmboom op het openbare strand van Paleo Faliro, ten zuiden van Athene, Griekenland, op donderdag 23 juni 2022. De temperaturen tikten eind juni in delen van Zuid-Griekenland de 40 graden aan. De hoge temperaturen en droogte in delen van Europa vergroten de bezorgdheid over het risico van bosbranden.
Foto Thanassis Stavrakis / AP
De droge rivierbedding van Po bij Boretto, op 22 juni 2022. Delen van de langste rivier en het grootste zoetwaterreservoir van Italië zijn opgedroogd als gevolg van de ergste droogte in de afgelopen zeventig jaar.
Foto Guglielmo Mangiapane / Reuters
Maïsplanten die getroffen zijn door de ergste droogte rond de Po-rivier in de afgelopen zeventig jaar, in Cocomaro di Focomorto, nabij Ferrara, Italië, 23 juni 2022.
Foto Guglielmo Mangiapane / Reuters
De droge rivierbedding van Po in Pontelagoscuro, in de buurt van Ferrara, Italië, 23 juni 2022.
Foto Guglielmo Mangiapane / Reuters
Een man zoekt verkoeling bij de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen terwijl een buitengewone hittegolf Italië treft, in Rome, 27 juni 2022.
Foto Guglielmo Mangiapane / Reuters
Door de sterke hittegolf is er in deze velden in Castelluccio di Norcia, Umbrië, geen bloemrijk landschap ontstaan. In andere jaren gebeurt dat wel; het bloemenlandschap geldt als uniek in de wereld. De beroemde bloei in de vlakte van Castelluccio di Norcia bereikt meestal het hoogtepunt in de eerste week van juli.
Foto Cesare Abbate / EPA
Brandweerlieden bestrijden op 18 juni 2022 een natuurbrand in Pumarejo de Tera bij Zamora, Noord-Spanje, op de laatste dag van een extreme hittegolf die het land teisterde, met pieken van 43 graden.
Foto Cesar Manso / AFP
Rook stijgt op boven de rivier de Tera tijdens een bosbrand in Pumarejo de Tera bij Zamora, Noord-Spanje, op 18 juni 2022. Een van de bosbranden van medio juni verwoestte bijna twintigduizend hectare land.
Foto Cesar Manso / AFP
Een man rijdt op een motorfiets terwijl rook opstijgt uit een bosbrand in Astrain, in Pamplona, ​​Noord-Spanje, 18 juni 2022.
Foto Villar Lopez / EPA
Een verbrand landschap nadat bosbranden het gebied nabij Miranda de Arga troffen, ongeveer 40 kilometer van Pamplona, ​​Noord-Spanje, donderdag 16 juni 2022, tijdens de eerste hittegolf van het jaar.
Foto Alvaro Barrientos / AP
Een helikopter vliegt naast de rook die opstijgt van een bosbrand bij Artesa de Segre, Spanje, 18 juni 2022.
Foto Albert Gea / Reuters
Mensen koelen af ​​met een douche tijdens warm weer aan de oever van het Meer van Genève op het Vidy-strand in Lausanne, Zwitserland, zondag 19 juni 2022. De temperaturen in West-Europa stegen medio juni tot boven de 40 graden in Frankrijk en Spanje, 38 graden in Duitsland en 36 graden in Zwitserland.
Foto Laurent Gillieron / AP
Een uitgedroogd veld in Grignan, in het zuidwesten van Frankrijk, op 19 juni 2022, toen een hittegolf records brak in Frankrijk. Spanje, Frankrijk en andere West-Europese landen leden dat weekend onder een zinderende hittegolf, met enkele bosbranden tot gevolg. De stijgende temperaturen strookten met de voorspellingen van wetenschappers dat dergelijke verschijnselen door de opwarming van de aarde steeds eerder in het jaar zullen voorkomen.
Foto Olivier Chassignole / AFP
Twee mannen koelen af ​​in de Trocadéro-fonteinen in Parijs op 18 juni 2022, te midden van recordtemperaturen in Frankrijk en de rest van Zuidwest-Europa.
Foto Stefano Rellandini / AFP