Zeker zes doden bij schietpartij Chicago, verdachte opgepakt na klopjacht

Onafhankelijkheidsdag In Highland Park, een voorstad van Chicago, heeft een schutter het vuur geopend tijdens een feestelijke parade. Zeker 30 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht en zes mensen kwamen om. Een 22-jarige man is opgepakt.
De schutter zou het vuur hebben geopend vanaf het dak.
De schutter zou het vuur hebben geopend vanaf het dak. Foto Reuters

Bij een schietpartij in een voorstad van het Amerikaanse Chicago zijn zeker zes doden te betreuren. Ook zijn zeker 30 slachtoffers gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd, zo melden Amerikaanse media maandagavond. Een 22-jarige man is na een korte klopjacht aangehouden in het noorden van de stad, meldt CNN. Het gaat om een 22-jarige witte man waarnaar de politie op zoek was.

Maandag werd er in Highland Park, een voorstad van Chicago, geschoten op toeschouwers van een parade die gehouden werd ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag. Er vielen zes doden en tientallen zwaargewonden.

De schietpartij vond plaats in Highland Park, een voorstad op veertig kilometer ten noorden van Chicago die 30.000 inwoners telt. Amerikaanse media beschrijven de plaats van het incident als een „welvarende, grotendeels witte” buitenwijk.

Op 4 juli staan de Amerikanen stil bij de onafhankelijkheidsverklaring, die het Congres op die datum tekende in 1776. Het is een nationale feestdag, waarbij op veel plekken parades, vuurwerkshows en andere evenementen worden georganiseerd. Alle festiviteiten in Highland Park zijn na het schieten gestaakt.

„Op een dag dat we samenkomen om de vrijheid te vieren, rouwen we in plaats daarvan om het verlies van het leven en worstelen we met de terreur die ons is aangedaan”, reageerde burgemeester Nancy Rotering op het schietincident.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft gereageerd. Biden van „zinloos wapengeweld” en beloofde zijn volledige steun aan het onderzoek naar de schietpartij. De president benadrukte dat hij zich zal blijven inzetten voor strengere wapenwetten in de Verenigde Staten.