In beeld

Protesten in Ohio nadat politie zwarte man doodschoot

Zondag werden beelden vrijgegeven van de acht politieagenten die op 27 juni de 25-jarige Jayland Walker doodschoten in Akron, Ohio. Zijn lichaam vertoonde nadien zo’n zestig schotwonden. Demonstranten gingen daarop de straat op om „justice for Jayland” te eisen.
Een man richt zich tot een rij soldaten in Akron, een stad in de Amerikaanse staat Ohio. Het leger beëindigde er zondag een protest tegen de plaatselijke politie. Agenten in Akron doodden vorige week een zwarte man.
Foto Matthew Hatcher/AFP
Honderden demonstranten marcheerden door de straten van de stad en bleven staan bij het politiebureau van Akron.
Foto Matthew Hatcher/AFP
Acht agenten schoten aanhoudend op Jayland Walker die bewuste 27 juni. Walker liep daarbij zo'n zestig schotwonden op
Foto Matthew Hatcher/AFP
Walker reed hard weg toen de politie hem wilde aanhouden voor een verkeersovertreding. De agenten zeggen dat ze tijdens de achtervolging een schot vanuit zijn kant hoorden en daarom geloofden dat hij gewapend was. Walker stapte uit zijn auto en begon te rennen, volgens de agenten in hun richting.
Foto Matthew Hatcher/AFP
Toen Walker werd gearresteerd bleek hij ongewapend, hoewel er wel een geweer in zijn auto werd aangetroffen. De advocaat van zijn familie, Bobby DiCello, maakt zich "ernstige zorgen" over de bewering van de agenten dat zij een schot vanuit Walkers auto hoorden. Dat mag geen rechtvaardiging van zijn gewelddadige dood zijn, vindt DiCello.
Foto Matthew Hatcher/AFP
Derrick Johnson, de voorzitter van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) zei in een verklaring dat de dood van Jayland Walker geen zelfverdediging, maar "duidelijk moord" was.
Foto Matthew Hatcher/AFP
De afdeling van de NAACP in Akron, Ohio organiseerde het protest in de stad zondag. Deelnemers marcheerden door de straten met borden waar ze onder meer "Justice for Jayland" op hadden geschreven.
Foto Matthew Hatcher/AFP
De lokale autoriteiten in Ohio beloven een "compleet, eerlijk en deskundig onderzoek" naar de dood van Walker. Ook waarschuwden zij ervoor dat het op zondag gepubliceerde beeldmateriaal, dat vanuit de agenten gefilmd was, "maar een deel van het gehele beeld laat zien".
Foto Matthew Hatcher/AFP
Sommige demonstranten droegen bij het protest Black Lives Matter-vlaggen.
Foto Matthew Hatcher/AFP
De overgebleven demonstranten bij het politiebureau werden zondagavond uit elkaar gedreven met traangas en flitsgranaten.
Foto Matthew Hatcher/AFP
De dood van Jayland Walker is het meest voorval in een reeks van zwarte mannen of vrouwen die in de VS werden gedood door politiekogels en -geweld. Dat gebeurt volgens critici buitensporig vaak en zou meestal een racistisch motief hebben.
Foto Phil Masturzo/AP
De moord op George Floyd in Minneapolis, een stad in de Amerikaanse staat Minnesota, had in 2020 wereldwijde protesten tegen racisme en onrecht tot gevolg.
Foto Matthew Hatcher/AFP