Gesloten liveblog

Teruglezen: De landelijke boerenprotesten

Bij de grote actiedag die boerenorganisaties hebben aangekondigd worden distributiecentra geblokkeerd met landbouwvoertuigen. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

ME beëindigt blokkade van distributiecentrum in Sneek

De Mobiele Eenheid heeft maandagavond een blokkade van een distributiecentrum in Sneek beëindigd. „Een groep mensen” die zich in de loop van de dag bij het boerenprotest had aangesloten, maar zelf geen actie voerde, weigerde volgens de politie te vertrekken. Er zijn vier mensen aangehouden, onder meer voor openlijke geweldpleging en het blokkeren van de weg. „Op dit moment is de situatie in Sneek rustig”, schrijft de politie op Twitter.

Dit bericht is om 22.33 uur geüpdatet met actuele informatie van de politie.

De ME in actie in Sneek. Foto Jaring Rispens/ANP

Belangenorganisatie LTO roept boeren op om blokkades te beëindigen

De Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) roept actievoerende boeren op om de blokkade op distributiecentra op te heffen voordat „de voedselvoorziening in gevaar komt”. In gesprek met persbureau ANP zegt voorzitter Sjaak van der Tak maandagavond dat de acties mogelijk ook ouderen en kwetsbaren raken als die „geen boodschappen ontvangen”.

De blokkades van distributiecentra, en ook die van snelwegen, zijn „een onaanvaardbare manier van actievoeren”, vindt de LTO. „Een overgrote meerderheid van onze leden kijkt net als de rest van Nederland met afkeuring naar dergelijke acties, die ongeschikt en onwettelijk zijn”, licht een woordvoerder toe tegen ANP. Tegelijkertijd maken boeren en tuinders zich wat LTO betreft „terecht grote zorgen maken over wat er op ze afkomt” en geven de meeste van hen daar op een goeie manier uiting aan. Om tot beter beleid te komen, aldus de woordvoerder, moet het „over dat beleid gaan en niet over de acties”.

Afsluitdijk weer open na korte blokkade

De Afsluitdijk richting Noord-Holland is weer open nadat de weg kort werd geblokkeerd door demonstrerende boeren met landbouwvoertuigen. Dat meldt de ANWB. De actie leidde niet tot lange files. Hoeveel boeren aanwezig waren, is onduidelijk.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWB Verkeersinformatie De #Afsluitdijk in de #A7 is weer open. https://t.co/QGVY9S7u8z

De #Afsluitdijk in de #A7 is dicht richting Noord-Holland, door demonstrerende boeren. Het is onbekend hoe lang dit gaat duren.

— ANWB Verkeersinformatie (@ANWBverkeer) July 4, 2022

Dit bericht is om 20.18 uur geüpdatet met nieuwe informatie van de ANWB.

Rustige avondspits, bijna alle snelwegblokkades voorbij

De avondspits is maandagavond rustig verlopen en vrijwel alle door boeren geblokkeerde wegen zijn inmiddels weer vrijgegeven. Dat meldt de ANWB. Rond 19.20 uur stond er nul kilometer file. Alleen de A1 bij Hengelo is nog in beide richtingen dicht vanwege boerenacties.

De afgelopen uren zorgden blokkades van landbouwvoertuigen voor vertragingen op onder meer de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle. Ook op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland zorgden boeren voor oponthoud.

Burgemeester Nijkerk stelt noodverordening in vanwege boerenprotesten

In de Gelderse gemeente Nijkerk geldt maandagavond sinds 18.00 uur een noodverordening „om de boerenprotesten in te dammen”. Dat heeft de burgemeester bekendgemaakt. De noodmaatregel is van kracht in de buurt van drie distributiecentra, die sinds deze ochtend zijn geblokkeerd door boeren die actievoeren op tractoren. Volgens de gemeente heeft de politie de boeren de mogelijkheid geboden om op eigen initiatief te vertrekken. Als zij dit weigeren, kan de politie „ingrijpen om de blokkades op te heffen”.

Nijkerk ligt in de Gelderse Vallei. In dat gebied wil het kabinet volgens de onlangs bekendgemaakte stikstofdoelen een reductie van 58 procent bereiken: voor 80 procent in stallen en 18 procent in weidegebied. De percentages zijn hard aangekomen bij de Gelderse boeren, die vrezen voor het voortbestaan van hun onderneming. De provincies werken de komende maanden de plannen uit om de stikstofdoelen te realiseren.

Een van de weilanden in de Gelderse Vallei, waar het kabinet 58 procent stikstofreductie wil behalen. Foto Sem van der Wal/ANP

Tientallen bekeuringen en zeker twee aanhoudingen bij boerenprotesten

De politie heeft maandag tientallen boeren bekeurd en zeker twee anderen aangehouden tijdens protesten verspreid over het land. Op de A67 richting Venlo werd een zeventigjarige man aangehouden omdat hij weigerde te vertrekken. Boeren op trekkers hadden daar een afrit geblokkeerd. Op dezelfde plek werden „ruim twintig” mensen bekeurd.

Ook op de A67 bij het Brabantse Hapert moest de politie ingrijpen. Een tractorbestuurder werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. „Enkele tientallen” andere bestuurders werden bekeurd voor het blokkeren van de weg in enkele gevallen voor het bellen tijdens het rijden.

Al met al zijn er maandag geen „grote incidenten” geweest bij de boerenprotesten, zegt politiechef Willem Woelders tegen persbureau ANP. Volgens Woelders was er „over het algemeen goed overleg met de actievoerders” en kon de politie afspraken met hen maken.

Dit bericht is om 19.40 uur aangevuld met nieuwe politie-informatie over aanhoudingen en boetes.

Nog steeds verkeershinder door protesten, boeren sluiten Rijnbrug bij Rhenen af

Boerenprotesten zorgen op verschillende snelwegen aan het einde van de middag nog altijd voor oponthoud. Zo hebben boeren op trekkers de Rijnbrug geblokkeerd op de N233 tussen Kesteren en Rhenen, waardoor het overige verkeer er niet door kan. Ook op de A1 bij Knooppunt Buren, vlakbij de Duitse grens, is sprake van verkeershinder door de protesten. Datzelfde geldt voor de A6 ter hoogte van de Ketelbrug in Flevoland en de A2 bij het Limburgse Roosteren.

Elders in het land begint het verkeer langzaamaan weer op gang te komen: de A37 bij het Drentse Zwartemeer is weer open, zo meldt Rijkswaterstaat. Ook op de A67 van Venlo naar Eindhoven reed het verkeer langzaam vanwege een wegversperring van tractoren, maar inmiddels kan het verkeer er weer langs.

Supermarktkoepel CBL vreest miljoenenverlies bij aanhoudende boerenprotesten

Als de boerenprotesten bij distributiecentra van supermarkten nog meerdere dagen duren, kan dat miljoenen euro’s aan verlies veroorzaken. Dat zegt een woordvoerder van supermarktkoepel CBL tegen NRC. In sommige supermarkten liggen deze maandag al minder verse producten in de schappen, met name vlees, groente en fruit.

Boeren blokkeren momenteel nog een stuk of twintig distributiecentra verspreid over het land, onder meer van Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Coop, Vomar en Plus. Hoewel de politie een eerdere blokkade in het Brabantse Veghel heeft opgeheven, zijn er volgens de CBL-woordvoerder ook nieuwe blokkades bijgekomen.

Boeren blokkeren de toegangswegen naar een distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Drukte op Schiphol en Eindhoven Airport grotendeels voorbij

Op Schiphol en Eindhoven Airport is de ergste drukte van eerder op de dag inmiddels grotendeels voorbij. Dat zeggen woordvoerders van beide luchthavens tegen NRC. Veel reizigers kwamen extra vroeg naar de luchthaven uit vrees voor vertragingen door de aangekondigde boerenprotesten. Dat leidde tot lange rijen voor de incheckbalies en beveiligingscontroles.

„Inmiddels zijn de meeste rijen opgelost”, aldus een woordvoerder van Schiphol. Hoewel het naar verwachting de hele avond nog druk blijft, loopt het volgens hem „inmiddels goed door”. Op Eindhoven Airport is het in tegenstelling tot een aantal uren eerder „nu zelfs helemaal niet druk”, zegt een woordvoerder van die luchthaven.

Boeren riepen eerder deze week in chatgroepen op tot acties bij zowel Schiphol als Eindhoven Airport, maar vooralsnog zijn daar geen protesten geweest.

Politie grijpt in op geblokkeerde A67, een bestuurder aangehouden

De politie heeft ingegrepen bij het boerenprotest op de A67 in de buurt van Eindhoven, zo laat ze weten op Twitter. Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau ANP „gesprekken te voeren” en te handhaven, onder andere „door bekeuringen uit te schrijven”. Een bestuurder die geen identiteitsbewijs kon overleggen, is aangehouden.

Nabij Hapert werd de weg geblokkeerd door meerdere landbouwvoertuigen, maar na de interventie rijdt het verkeer inmiddels weer, zo laat de politie weten.

Lange rijen wachtenden op Schiphol en Eindhoven Airport door protesten

Hoewel demonstrerende boeren maandag niet in de buurt van Schiphol en Eindhoven Airport te zien waren, is het erg druk op de vliegvelden. Doordat veel vakantiegangers extra vroeg naar de luchthavens kwamen, zijn er toch lange wachtrijen ontstaan. Op Schiphol duurde het voor sommige reizigers tot bijna drie uur voor ze door de beveiliging waren. Schiphol verzoekt reizigers wiens vlucht niet binnen vier uur vertrekt, om in winkelcentrum Schiphol Plaza te wachten - op die manier kan de drukte wat worden gespreid.

Ook in Eindhoven stonden lange rijen, en zijn er net als in Amsterdam tenten neergezet zodat reizigers niet in de brandende zon hoeven te wachten. Eindhoven Airport roept reizigers op om niet meer dan drie uur van tevoren naar de luchthaven te komen.

Door het aangekondigde boerenprotest is het druk op Schiphol. De boeren riepen op om met trekkers naar Schiphol te gaan, tot nog toe hebben ze dit niet gedaan. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Kappers Media

De boerenprotesten in beeld

Vissers beëindigen blokkade haven Harlingen

De blokkade van de haven van Harlingen door demonstrerende vissers is kort na het middaguur beëindigd, zo meldt de gemeente Harlingen op Twitter. Met viskotters blokkeerden de vissers de haven, waardoor onder meer de veerdiensten naar Terschelling en Vlieland niet konden uitvaren of aanmeren.

Rederij Doeksen, dat de veerdiensten naar Vlieland en Terschelling uitvoert, stelt tegenover persbureau ANP niet te kunnen zeggen hoe laat de veerdienst weer hervat kan worden. Eerder op de dag werden ook de havens van Den Helder en Lauwersoog geblokkeerd door vissersboten, waardoor Texel en Schiermonnikoog onbereikbaar werden. Inmiddels zijn die blokkades opgeheven en kunnen de veerboten weer oversteken.

De vissers staken met de boeren mee, omdat zij ook vinden dat zij getroffen worden door de stikstofplannen van het kabinet. Zij moeten voor 1 juli een verlenging aanvragen voor de vergunning om te vissen bij natuurgebieden aan de kust, maar omdat de vissersboten ook stikstof uitstoten is dat voor veel kottervissers niet mogelijk. Daarbij keren de vissers zich tegen de plannen van het kabinet om windmolenparken op zee te bouwen.

Op deze plekken uiten actievoerders hun onvrede over de stikstofaanpak van het kabinet

Van Friesland tot Noord-Brabant, van Noord-Holland tot Gelderland: overal in Nederland zijn boeren en vissers aan het protesteren tegen de stikstofaanpak van het kabinet. Veerdiensten met een deel van de Waddeneilanden zijn hierdoor gestremd, online boodschappen van Albert Heijn worden niet voor iedereen bezorgd. Omdat het vanmorgen ruim drie keer minder druk was op de rijkswegen dan normaal, zorgden trekkers nog niet voor een groot aantal files.

Het voornaamste deel van de boerenacties was tot op heden gericht op distributiecentra van supermarkten — tot grote ontsteltenis van supermarktenbrancheorganisatie CBL. De boeren blokkeerden in totaal ruim twintig distributiecentra van de Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Coop, Vomar en Plus. Onder meer in Zwolle, Breda, Geldermalsen, Oosterhout, Almere, Alkmaar en Haaksbergen was het ‘s ochtends raak. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in Veghel, werd de boerenblokkade op last van de politie opgebroken.

Vissers
Opvallend is ook de rol van de vissers, die in de boer een lotgenoot lijken te hebben gevonden. Ook zij hebben het gevoel hard te worden geraakt door de stikstofplannen in Den Haag. Om die reden zetten ze hun vissersboten in om het waterverkeer te ontregelen. Zondagavond blokkeerde een groep van ongeveer vijftien vissersschepen al de haven van Lauwersoog in Groningen. Die blokkade is inmiddels opgeheven. Demonstrerende vissers bij de haven van Harlingen belemmerden tot rond het middaguur de veerdienst van en naar Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Ook bij een sluis in IJmuiden vonden vissersprotesten plaats.

Boeren hadden eerder aangekondigd „heel Nederland plat te leggen”. Ze hebben elkaar ook aangespoord tot ontregelende acties bij de luchthavens en de Rotterdamse haven. Daar is vooralsnog echter weinig te merken van de boerenprotesten. Wel trokken boeren ‘s morgens met hun trekkers naar Hilversum, waar ze boomstammen voor de ingang van het Mediapark legden — zonder daarmee grote problemen te veroorzaken. Een stoet van zo’n driehonderd boeren heeft in en rond Hengelo kruispunten bezet met landbouwvoertuigen.

In Veghel blokkeerden boeren tijdelijk het distributiecentrum van de Jumbo. Foto Rob Engelaar/ANP

Reizigers vast op Vlieland: ‘Nu mis ik m’n tandartsafspraak’

Doordat vissers de haven in Harlingen blokkeren, liggen al de hele ochtend de veerdiensten met Vlieland en Terschelling eruit. De veerboot die vanochtend om 07.00 uur vanaf Vlieland vertrok, is na een stop buiten de reguliere aanlegplek in de haven van Harlingen weer teruggekomen naar het eiland. Wie te voet was, kon de veer via een loopplank verlaten, maar automobilisten konden vanaf de alternatieve aanlegplek niet van boord.

Nederpopzanger Fasil Kuipers, beter bekend onder zijn artiestennaam Faske, slaagde er als een van de weinigen wél in om maandag vanaf Harlingen naar Vlieland te komen. Hij heeft er vakantieplannen. „Ik kwam aan in Harlingen en zag dat de boot op een andere plek aankwam dan normaal. Er stonden huilende kinderen te wachten en docenten die overstuur waren, het schoolreisje dat zij hadden gepland ging niet door.” Via een loopplank konden Faske en een handvol anderen toch nog aan boord komen. „Er waren timmerlui bij die op Vlieland moesten werken, en iemand in een rolstoel werd ook aan boord gehesen.”

Watertaxi’s
Zolang de blokkade in Harlingen voortduurt, zijn de Waddeneilanden per veer niet te bereiken. De gemeenten Terschelling en Vlieland laten weten dat ze watertaxi’s inzetten voor medische spoedgevallen. Hier valt de tandartsafspraak van geboren Vlielander John Kuijper echter niet onder. „Hier op Vlieland is geen tandarts op het moment. Dus we hadden een afspraak aan wal, maar de boot van 11.50 uur gaat niet. Nu kunnen we pas op 11 augustus terecht.”

Kuijper zegt de onvrede van de boeren wel te begrijpen, maar toont evengoed zijn onvrede over de blokkades. „Nu is iederéén de dupe, ook de mensen die niets aan die hele stikstofproblematiek kunnen doen.”

Rederij Doeksen, die de veerdienst tussen Vlieland en Harlingen verzorgt, was maandag niet bereikbaar voor vragen.

Zanger Fasil Kuipers kon als een van de weinigen wel vanuit Harlingen naar Vlieland komen. Foto Gemma Venhuizen / NRC

‘Gevolgen blokkades distributiecentra vandaag al merkbaar’

Vandaag al kunnen consumenten de gevolgen van de blokkades van distributiecentra merken, zo stellen supermarkten. Doordat de toegang tot de op- en overslagcentra van Albert Heijn in Utrecht en het Brabantse Oosterhout wordt versperd, moet de supermarkt online klanten nee verkopen. Albert Heijn laat desgevraagd weten te hopen dat de overheid en boeren samen tot „werkbare afspraken” kunnen komen.

De brancheorganisatie van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, reageerde maandagochtend verontwaardigd en noemt de boerenblokkades in een statement „onacceptabel”. Supermarkten hebben volgens de organisatie niets met het conflict tussen boeren en overheid te maken. Indien de blokkades aanhouden, „kan dit betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden.” Ook moeten dan mogelijk dagverse producten worden weggegooid, staat in het statement.

Grote actie in Hengelo, honderden voertuigen bezetten kruisingen

Demonstrerende boeren hebben in en rond Hengelo kruispunten bezet met landbouwvoertuigen. In een lange stoet rijden de voertuigen door de stad, waar ze zich omstreeks 11.00 uur verzamelden bij afvalverwerker Twence. Dit zou zijn omdat dit bedrijf ook stikstof uitstoot, zo meldt RTV Oost. De stoet van zo’n driehonderd boeren zou uit het naastgelegen dorp Hertme richting Hengelo zijn gekomen.

Twitter avatar rtvoostlive RTV Oost Live 300 boeren hebben zich vanochtend verzameld in Hertme en zijn vanuit daar doorgereden (via Hengelo) naar afvalverwerker Twence. #rtvoost #overijssel #boerenprotest #twence https://t.co/s9AYqffpvl

Blokkade visserijhaven Lauwersoog opgeheven

De vissers die maandagochtend de haven in het Groningse Lauwersoog blokkeerden, hebben inmiddels hun actie beëindigd. Hierdoor kan ook de veerdienst naar Schiermonnikoog weer worden hervat. De actie heeft tot 10.00 uur geduurd, zo meldt persbureau ANP. Met zo’n vijftien schepen zorgden de demonstrerende vissers ervoor dat er niets meer de haven in of uit kon. De havendienst laat na de actie aan ANP weten dat deze „keurig netjes” is verlopen.

Hoe staat de natuur ervoor? Vragen en antwoorden over het Nederlandse stikstofprobleem

Op verschillende plekken in het land protesteren boeren en vissers tegen de stikstofaanpak van het kabinet. De stikstofaanpak zal ingrijpende gevolgen hebben voor de inrichting van Nederland en voor duizenden mensen in en rond de agrarische sector. Er is al een ‘informatie-oorlog’ gaande, waarin een deel van de critici niet gelooft in de stikstofgegevens van wetenschappers en de overheid. Hoe staat de natuur ervoor — en in hoeverre komt dit door de agrarische sector?

Lees ook: Elf vragen en antwoorden over het Nederlandse stikstofprobleem

Bij Schiphol en Rotterdamse haven nog geen last van protesten

Op Schiphol en in de Rotterdamse haven is vooralsnog weinig te merken van de boerenprotesten. De actievoerders hadden eerder gedreigd om de wegen rondom de luchthaven en rond Rotterdam plat te leggen, maar daarvan is tot op heden nog geen sprake. De marechaussee heeft pantservoertuigen klaarstaan bij Schiphol om een eventuele blokkade te verhelpen. De gemeente Haarlemmermeer liet al weten een blokkade niet zullen te tolereren.

In het Groningse Lauwersoog wordt de visserijhaven wel geblokkeerd. Demonstrerende vissers hebben de toegang tot de haven versperd, uit onvrede over het overheidsbeleid omtrent visserij en windmolenparken op zee. Een woordvoerder van EMK, een actiegroep van kottervissers, laat tegen persbureau ANP weten dat er vanuit de vissers geen acties gepland staan in Rotterdam en de Nieuwe Waterweg die de Rotterdamse haven met zee verbindt. „Dat is zo’n grote economische motor”, aldus Job Schot tegen ANP.

Eerder werden ook de havens in Harlingen en Den Helder versperd. De veerdienst Den Helder - Texel heeft daardoor enige tijd stilgelegen, maar is inmiddels weer hervat.

Boeren leggen boomstammen voor ingang Mediapark Hilversum

Boerenactievoerders hebben vanmorgen met boomstammen een blokkade opgeworpen voor het Mediapark in Hilversum. Een woordvoerder van de NPO heeft tegen persbureau ANP gezegd dat de actie geen gevolgen heeft voor de uitzendingen, die gewoon kunnen doorgaan.

Vorige week maandag trok het Mediapark ook al de aandacht van een groep boeren op zo’n veertig trekkers. Die actie duurde ongeveer anderhalf uur, waarna de boeren in overleg met de politie huiswaarts keerden.

Twitter avatar nilsrompen Nils Rompen Ook boerenprotest bij Mediapark in #Hilversum. Toegangsweg afgesloten met boomstammen. @RTLnieuws #boerenprotest https://t.co/lqHq3mKcQA

ANWB: drie keer minder druk dan normaal op de wegen

Het is drie keer minder druk als normaal op de wegen, zo stelt een woordvoerder van de ANWB verkeersinformatie tegen NRC. Alleen op de A73 tussen Boxmeer en Cuijk, in het oosten van Noord-Brabant, staat een file van zeker negen kilometer. Die wordt mede veroorzaakt door een langzaam rijdende stoet trekkers. Ook hebben boeren de ingang van het Mediapark in Hilversum geblokkeerd met boomstammen.

In chatgroepen op berichtendienst Telegram blijkt dat boeren plannen hebben om de hele dag routes te rijden over snelwegen. Zo heeft de chatgroep Convoy NL — ruim 25.000 abonnees — voorgesteld om iedere twee uur nieuwe groepen te vormen op te bepalen verzamelpunten.

In alle twaalf provincies moet op deze manier actie worden gevoerd, waarbij boeren met hun trekkers rondjes willen gaan rijden over de rijkswegen „om de politie bezig te houden”. De ANWB blijft adviseren om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. De politie heeft al laten weten boetes te zullen uitschrijven voor wie zich in een trekker op de snelweg bevindt. Dit is verboden en kan een boete opleveren van 410 euro.

Normaal-voorman Bennie Jolink waarschuwt boeren: maak geen nieuwe vijanden

Normaal-zanger Bennie Jolink heeft zich zondag in een post op sociale media scherp uitgesproken tegen de acties van onder meer Farmers Defense Force (FDF). Jolink, van oudsher bekend als invloedrijke voorvechter van de belangen van boeren, noemt FDF-voorman Mark van den Oever een „oproerkraaiende Brabander” die er vooral op uit zou zijn om „rotzooi te trappen”.

Volgens Jolink ondermijnen de acties van FDF, zoals het verzamelen bij het huis van stikstofminister Van der Wal (VVD), de maatschappelijke steun voor de boerenzaak. Dat er ook supporters van Willem Engel aanwezig waren, heeft volgens de boerenrocker bovendien een „rampzalige uitwerking” op de publieke opinie. „Ik herhaal nog maar eens: maak geen nieuwe vijanden! We hebben er al genoeg!”

De Achterhoekse rockformatie Normaal is al sinds de jaren 70 actief, en schreef in dialect veel liedjes over het boerenleven. Jolink gebruikt de optredens geregeld om felle kritiek te uiten op overheidsbeleid richting boeren.

Bennie Jolink tijdens de onthulling van een standbeeld van de Achterhoekse rockband in Hummelo. Robin van Lonkhuijsen / ANP Kippa

Supermarktorganisatie CBL noemt blokkades ‘onacceptabel’, eist opheffing

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor supermarkten en andere voedingsbedrijven, roept maandagochtend boeren op de blokkades te beëindigen. Het CBL spreekt van „onacceptabele” acties en roept justitie en politie op stevig in te grijpen.

Volgens het CBL treffen de blokkades van distributiecentra juist burgers van Nederland. „Supermarkten doen er alles aan de winkels bevoorraad te houden. Maar wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden.” Dit weekend kregen sommige klanten van Albert Heijn al te horen dat er maandag geen boodschappen bezorgd zouden worden.

Tot nog toe hebben actievoerders vandaag zeker vijftien blokkades opgeworpen. Die troffen vooral distributiecentra van supermarkten, waaronder in Beilen, Zwolle, Deventer, Woerden en Heerenveen. Een boerenblokkade van het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel is op last van de politie ‘s ochtends vroeg opgebroken. Op zeker drie plekken blokkeren ook vissers delen van havens.

Veerdienst tussen Den Helder en Texel gestremd door vissers

Naast Lauwersoog blokkeren vissers nu ook de veerhaven in Den Helder. Hierdoor is de veerdienst tussen Den Helder en Texel momenteel gestremd, meldt aanbieder Teso op Twitter. Vissers zouden ook actievoeren in de haven van Harlingen in Friesland, die deels zou zijn geblokkeerd door twee viskotters.

Via Twitter laat EMK-Vissers — een actiegroep die zich inzet voor de belangen van vissers — weten dat er wordt gedemonstreerd uit onvrede met kabinetsbeleid gericht op de visserij en windmolenparken op zee.

Twitter avatar EMKvissers EMK-vissers Na Lauwersoog #blokkeren #vissers nu ook de veerhaven Den Helder. Vissers zijn o.a. verbolgen over het uitblijven van Nederlandse steun voor torenhoge brandstofprijzen, het volbouwen van de zee met windparken en het afgrendelen met ‘zeereservaten’. Visserijbedrijven vallen om. https://t.co/GZN9mbZOlI

Eerste file op rijksweg: tractoren op A73 bij Haps richting Maastricht

Op de A73 richting Maastricht loopt het volgens Rijkswaterstaat momenteel vast door protestacties van boeren. Trekkers rijden op de snelweg, waardoor er ter hoogte van Haps een file van zo’n vijf kilometer is ontstaan. Eerder op de ochtend was het nog rustig, waardoor de acties nog weinig effect hadden. Dit kan veranderen als de ochtendspits goed op gang is gekomen, hoewel de ANWB meldt dat het vooralsnog rustig is op de wegen.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWB Verkeersinformatie Vooralsnog zijn er nauwelijks verkeersproblemen door de aangekondigde boerenacties. https://t.co/K2z1HgChDH

Ook vissers voeren actie, blokkeren haven Lauwersoog in Groningen

Een groep van ongeveer vijftien vissersschepen heeft de haven van Lauwersoog in Groningen geblokkeerd. „Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit”, aldus de havenmeester maandagochtend tegen persbureau ANP.

Vorige week liet demonstrantenleider Rutger van Lier uit de Achterhoek aan NRC weten dat andere sectoren zich bij de boeren zouden gaan aansluiten. Volgens Van Lier lopen horecamensen, vissers, transporteurs en ondernemers allemaal tegen hetzelfde probleem aan: „Een overheid die steeds meer macht naar zich toe trekt en een samenleving vol met controle creëert.”

Twitter avatar havenlauwersoog Haven Lauwersoog De visserij haven is op dit moment afgesloten door stakende vissers. https://t.co/1fI7SJICMo

Trekkers op rijkswegen bij Drachten en Gieten

Op de A7 bij Drachten zijn maandagochtend vroeg de eerste trekkers gesignaleerd. Ook op de rijksweg N34 bij het Drentse Gieten rijden landbouwvoertuigen. Volgens Rijkswaterstaat zorgden de voertuigen nog niet voor grote problemen. Omdat het zo vroeg op de ochtend nog rustig is, valt de vertraging mee, zo stelt een woordvoerder tegenover persbureau ANP. Lees hieronder het advies dat Rijkswaterstaat meegaf voor wie ‘s ochtends de weg op moet:

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie De omvang van mogelijke protestacties en eventuele hinder hiervan morgen op de snelwegen is nog onduidelijk. We adviseren weggebruikers daarom maandag de hele dag rekening te houden met extra reistijd en vertraging. Lees hier meer 👇 https://t.co/qTYFAM2Qkv

Boerenacties al vroeg van start, diverse distributiecentra geblokkeerd

Op verschillende plekken in het land zijn maandagochtend vroeg al trekkers gesignaleerd. Bij distributiecentra van supermarkten zijn actievoerders aangekomen, evenals bij de haven in het Groningse Lauwersoog. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is er op de wegen geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files.

Rond 05.00 uur blokkeerde een groep boeren een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in het Brabantse Veghel. Zij zijn inmiddels door de ME gevorderd om te vertrekken, meldt Omroep Brabant. RTV Oost meldt dat twintig tot dertig voertuigen de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle dichtzetten. Bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte en die van Aldi in Deventer zouden eveneens blokkades zijn opgezet.

Boeren hadden eerder aangekondigd „heel Nederland plat te leggen” uit woede over de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben elkaar aangespoord tot ontregelende acties bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen opgeroepen goed voorbereid de weg op te gaan. De Koninklijke Marechaussee heeft mensen en materieel klaar om te kunnen ingrijpen als boeren luchthavens willen blokkeren.

Boeren hebben het distributiecentrum van de Jumbo geblokkeerd. De protestactie van de boeren is gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Foto Rob Engelaar / ANP

Liveblog over boerenprotesten

De aangekondigde boerenprotesten zijn maandagochtend vroeg begonnen. In reactie op de stikstofplannen van het kabinet, demonstreren op verschillende plekken in het land. Onder meer bij Schiphol en de haven in Rotterdam worden acties verwacht. In dit liveblog houden we het laatste nieuws bij over de protesten, en op welke snelwegen er trekkers rijden.