Van Rijthoven naar vierde ronde Wimbledon, Van de Zandschulp verliest dubbelspel

Tennis Tim van Rijthoven won vrijdagmiddag in drie sets van Georgiër Nikoloz Basilasjvili en moet het in de vierde ronde mogelijk opnemen tegen de Servische titelhouder Novak Djokovic.
Botic van de Zandschulp op de vierde dag van Wimbledon.
Botic van de Zandschulp op de vierde dag van Wimbledon. Foto Adrian Dennis/AFP

Tennisser Tim van Rijthoven is door naar de vierde ronde van Wimbledon. Hij won vrijdagmiddag in drie sets van de Georgiër Nikoloz Basilasjvili: 6-4, 6-3 en 6-4. De 25-jarige tennisser uit Roosendaal is de eerste Nederlander in achttien jaar die de vierde ronde van het belangrijkste grastoernooi van het jaar bereikt.

Van Rijthovens overwinning is verrassend, want hij werd als nummer 104 van de wereld toegelaten met een wildcard. Ter vergelijking: Basilasjvili is de nummer 26 van de wereldranglijst. Om de kwartfinale te bereiken is waarschijnlijk een nog grotere stunt vereist. In de vierde ronde wacht Van Rijthoven zondag mogelijk nummer drie van de wereld en titelhouder Novak Djokovic.

Verliezen deed Van Rijthoven dit grasseizoen nog niet. Begin juni sloot hij het ATP-toernooi van Rosmalen als winnaar af, wat hem op een wildcard voor Wimbledon opleverde. Het is voor de nummer drie van Nederland de eerste keer dat hij op een grandslamtoernooi actief is.

Verlies Van de Zandschulp

De 26-jarige Botic van de Zandschulp uit Veenendaal verloor de openingsronde van het dubbelspeltoernooi vrijdag samen met zijn Amerikaanse partner Mackenzie McDonald. Ze verloren van de Australiër John Peers en van de Slowaak Filip Polasek. De eindstand was 4-6 4-6 7-5 6-3 6-2. De wedstrijd werd vrijdag hervat, nadat deze donderdag door regen gestaakt moest worden.

Voorlopig speelt Van de Zandschulp geen dubbelspelwedstrijden meer. Eerder deze week zei de tennisser volgens persbureau ANP dat hij in de toekomst zijn krachten wil sparen voor het enkelspel.

Van de Zandschulp kan net als Van Rijthoven nog de vierde ronde halen, als hij zaterdag wint van de tien jaar oudere Richard Gasquet uit Frankrijk. Van de Zandschulp is de nummer 25 van de wereld, Gasquet — ooit ‘s werelds nummer zeven — nummer 69.

Dit bericht is om 19.30 uur aangevuld met het verlies van Botic van de Zandschulp