‘Zo anders is Frankrijk ook weer niet’

Spitsuur Thessa Banning is non-binair. „Voor mij voelt het ongemakkelijk om me echt in het gender man of vrouw te zetten. Waarom weet ik niet. Het klopt gewoon niet.”

Thessa: „Het leek me leuk om opnieuw mijn Nederlandse identiteit te ontdekken. Inmiddels ben ik weer helemaal Nederlands. Dat was in het begin wel heel vreemd, hoor.”
Thessa: „Het leek me leuk om opnieuw mijn Nederlandse identiteit te ontdekken. Inmiddels ben ik weer helemaal Nederlands. Dat was in het begin wel heel vreemd, hoor.” Foto David Galjaard

Thessa: „Ik werk nog steeds redelijk veel thuis. Dat scheelt met opstaan. Meestal sta ik rond 07.00 uur op. Ik werk bij een intern transportbedrijf op de contractafdeling. Thuis werk ik het fijnst. Ik kan mooi zelf bezig zijn. Voor mij is het wel belangrijk eerst even een goed ontbijt te eten, vaak iets met fruit of een smoothie. Dan aan het werk.

„Ik houd strakke uren aan. Als je thuiszit, heb je snel de neiging om toch nog even wat werk tussendoor te doen. Dat doe ik expres niet. Dan heb je helemaal geen scheiding meer tussen je werk en je privé. Ik neem een half uur middagpauze. Dat is mijn officiële pauzetijd, dus dat probeer ik aan te houden.

„Ik vond mijn baan omdat ze iemand zochten die Frans sprak. Mijn ouders zijn naar Frankrijk verhuisd toen ik twaalf jaar was, zij komen uit de Achterhoek. Ik heb twaalf jaar in Frankrijk gewoond. Mijn ouders zijn eerder teruggegaan, ik heb er nog een paar jaar gewoond om mijn studie psychologie in Poitiers af te ronden. Toen was het klaar en dacht ik: ja, wat ga ik nou doen? Het leek me leuk om opnieuw mijn Nederlandse identiteit te ontdekken.

„Ik ben geen stadsmens, heb ik ontdekt, en mijn ouders woonden hier. Dus ben ik naar de Achterhoek gegaan. Inmiddels ben ik weer helemaal Nederlands. Dat was in het begin wel heel vreemd, hoor. Ik was er de helft van mijn leven tussenuit geweest. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Zo anders is Frankrijk ook weer niet. En ik heb beide nationaliteiten in mij.”

Eigen bedrijf opzetten

„Ik werk drie volle, en twee halve dagen bij het intern transportbedrijf. Het zit er wel aan te komen dat ik minder dagen wil werken. Want de dingen die ik naast mijn werk doe, daar ligt mijn hart. Ik doe veel vrijwilligerswerk en ben bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf.

„Toen ik hier kwam, ben ik vrij snel in het LHBTIQ+-circuit geraakt. In Frankrijk had ik dat nog vrij weinig, maar ik wilde het altijd wel. Ik ben non-binair en moet veel uitleggen. Op mijn veertiende wist ik dat ik meisjes leuk vond. En voor mij voelt het ongemakkelijk om me echt in het gender man of vrouw te zetten. Waarom weet ik niet. Het klopt gewoon niet. In het begin dacht ik: voel ik me hier ongemakkelijk bij? Maar het ongemak kwam van buitenaf. Zo van: ik zou me hier ongemakkelijk bij moeten voelen. Voor mezelf was het proces niet heel lastig. Ik weet wie ik ben. Het is het labeltje dat even zoeken was.

„Toen ik de term non-binair tegenkwam waren er een of twee voorbeelden in media, op tv, die zich ook zo noemden. Maar zo was ik niet. Een paar jaar later zag ik veel meer verhalen, meer voorbeelden. Sinds ik weet dat ik me ook non-binair mag noemen, voelt het wel prettig, eigenlijk. Ik weet nu: het voelen, is genoeg.

„Ik ben actief als begeleider bij de Jong&Out-groep, de jongerengroep van het COC. En ik ben betrokken bij de klankbordgroep van de regenbooggemeente en bij een burgerinitiatief, Goed Geaard. Het ligt aan de periode hoeveel tijd ik daaraan kwijt ben. Sommige weken is het bijna niks, in juni was het een hele drukke periode. Ik heb vorige maand een pride georganiseerd in de Achterhoek. Dat hebben we op z’n Achterhoeks aangepakt. Iedereen die wat wilde bijdragen, kon dat doen.

„Samen met een vriend ben ik ook bezig een adviesbureau voor diversiteit en inclusie op te zetten, LHBTIQ+-zaken zijn onze expertise. Daar werk ik minstens twee ochtenden en een avond per week aan.

„Als het kan, plan ik in het weekend niks, of leuke dingen voor mezelf. Ik ben een lezer, of ik kijk lekker dom Netflix. Ik heb een tuin bij deze woning. Daar gaat ook wat tijd in zitten. En ik doe dingen met vrienden. Nu overlappen mijn vriendengroep en de LHBTIQ+-zaken best wel veel. Dat scheelt weer tijd. Mijn ouders wonen in een dorpje verderop. Ik heb net een huis voor mezelf. Toen ik hier kwam, had ik geen netwerk en heb ik een hele poos bij hen ingewoond. En dat is wel heel veel samenzijn. Dus nu zie ik ze een periode even wat minder.”

Introvert

„Ik ben een beetje introvert. Soms kan ik een tijd prima tussen de mensen. En dan denk ik weer een tijdje: liever niet. Ik ben ook close met mijn oma van 90 jaar. Met haar ga ik iedere zaterdagochtend naar de markt, een leuke manier om te connecten met de roots. Mijn oma is misschien oud, maar ook heel erg open minded. Ik kan het heel goed met haar vinden.

„Er zijn mensen die constant drukte om zich heen moeten hebben. Daar heb ik geen last van. Ik plan wel veel, om verschillende redenen. Voor mezelf heb ik strikte planningen, anders kan ik verzeild raken in een ding en doe ik voor de rest niks meer. En vrije tijd plan ik ook in, anders zou ik ook geen mensen meer zien. Ja, echt.

„Het liefst zou ik willen dat mijn eigen bedrijf in de toekomst een succes wordt. Ik denk dat ik daar veel geestelijke voldoening uit kan halen. Het raakt aan alle dingen die voor mij belangrijk zijn. En ik wil veel ervaren in het leven. Reizen. Veel verschillende dingen zien en veel verschillende mensen ontmoeten. En veel verschillende verhalen horen.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen