In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Politieagenten houden een man aan tijdens een demonstratie in de buurt van Kathmandu. Inwoners van Banchare demonstreerden tegen het afval dat in hun gebied wordt gedumpt. Uit protest blokkeerden ze de weg, zodat de vuilniswagens hun dorp niet konden bereiken.
Foto Navesh Chitrakar / Reuters
Een groep patiënten wacht op hun gratis staaroperatie in het Community Eye Center in het dorp Chame, 270 kilometer gelegen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Oogarts Sanduk Ruit richtte in 1994 het Tilganga Institute of Ophthalmology op en voert de operaties uit. Staar is een oogaandoening waarbij vertroebeling van de ooglens optreedt. Zonder behandeling kan dit tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
Foto Narendra Shrestha / EPA
De Britten vierden begin juni het platina Jubileium van koningin Elizabeth II. In het hele land werden straatfeestjes, popconcerten en militaire parades gehouden. Ook bij Buckingham Palace werd het jubileum groots gevierd: de Britse prins Louis van Cambridge (het derde kind van Prins William en Kate Middleton) houdt zijn oren dicht terwijl hij naast de Britse koningin staat en militaire vliegtuigen overvliegen als onderdeel van de ceremonie Trooping of the Colour.
Foto Daniel Leal / AFP
Een groep jongens springt van een oud wrak en zwemt in de waterweg Shatt al-Arab, gevormd waar de Eufraat en de Tigris samenvloeien in de zuidelijke stad Basra in Irak. Basra is momenteel een van de heetste steden van het land, met zomertemperaturen die vaak hoger zijn dan 50 graden Celsius.
Foto Hussein Faleh / AFP
In Ecuador werd deze maand hevig gedemonstreerd, veelal door inheemse Ecuadorianen. Ze verzetten zich tegen het economische beleid van president Guillermo Lasso en hebben zich verzameld onder leiding van de Conaie, de grootste organisatie voor de inheemse bevolking van Ecuador. Vooral de gestegen brandstof- en voedselprijzen zijn aanleiding voor het protest. Meer dan eens mondden de demonstraties uit in geweld.
Foto Cristina Vega RHOR / AFP
Een man op het balkon van een gebouw in het centrale zakendistrict van Beijing, de hoofdstad van Volksrepubliek China. De Chinese economie groeit in 2022 naar verwachting “rond 5,5 procent”. Dat zei premier Li Keqiang eerder dit jaar tijdens de opening van de jaarlijkse plenaire vergadering van het Nationaal Volkscongres. Het is het laagste groeidoel in dertig jaar, maar hoger dan de Wereldbank en het IMF hebben voorspeld.
Foto Mark R. Cristino / EPA
Het Zeeuwse Zierikzee werd deze week opgeschrikt door een windhoos. Eén persoon kwam daarbij om het leven en raakten meerdere mensen gewond. Vliegende dakpannen, omgewaaide bomen en (deels) ingestorte huizen zorgden voor schade.
Foto Jeffrey Groeneweg / ANP
De Europese leiders Emmanuel Macron (Frankrijk), Mario Draghi (Italië), Olaf Scholz (Duitsland) en Klaus Iohannis (Roemenië) bezochten in juni de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev. Het was de eerste keer dat de leiders van de drie landen gezamenlijk een bezoek brachten aan Oekraïne. Ze spraken onder meer over kandidaat-lidmaatschap van het land bij de EU. Op deze foto omhelst Macron zijn Oekraïense collega.
Foto Ludovic Marin / AP
Willy Quispe skateboardt op de halfpipe die zijn vader bouwde bovenop hun huis in de buitenwijk Villa María del Triunfo in Lima, de hoofdstad van Peru.
Foto Ernesto Benavides / AFP
Oekraïense militairen schieten op Russische posities aan een frontlinie in de oostelijke Oekraïense regio Donbas. In het gebied wordt hevig gevochten, met mogelijk honderden doden per dag tot gevolg. Volgens de Verenigde Naties is de humanitaire situatie er "buitengewoon alarmerend" en blijft deze verslechteren.
Foto Aris Messinis / AFP
Autoriteiten in de Amerikaanse stad Texas onderzoeken een truck nabij San Antonio. In de wagen voltrok zich deze week een drama: zeker 46 mensen, vermoedelijk migranten uit Latijns-Amerika, werden dood in de truck gevonden. Enkele tientallen slachtoffers werden levend gevonden. Zij kampten met hitteberoerte en zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Foto Jordan Vonderhaar / AFP
Mensen lopen door het water in het district Sylhet in Bangladesh. Door extreme regenval treden rivieren buiten hun oevers, waardoor in het noordoosten zeker 25 mensen afgelopen weekend om het leven kwamen. Honderdduizenden mensen werden daarnaast geëvacueerd en miljoenen hebben dringend hulp nodig.
Foto Monirul Alam / EPA
Coach Andrea Fuentes brengt de 25-jarige Amerikaanse zwemster Anita Alvarez in veiligheid tijdens het WK zwemmen in het Alfred Hajos Zwemcomplex in Boedapest. Alvarez was na het zwemmen buiten bewustzijn geraakt en naar de bodem van het bad in Boedapest gezonken. Ze was vorig jaar tijdens een olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona ook al eens kortstondig buiten bewustzijn geraakt.
Foto Oli Scarff / AFP
Asielzoekers uit Midden- en Zuid-Amerika worden gespot door grenswachten nabij Roma, in de Amerikaanse staat Texas. Ze zijn vlak voor het nemen van de foto de Rio Grande-rivier overgestoken vanuit Mexico. Migratie vanuit Latijns-Amerika richting de VS is een bekend fenomeen: in 2021 trof de grenspolitie zo'n 1,6 miljoen migranten aan die de grens illegaal wilden oversteken.
Foto Adrees Latif / Reuters