In beeld

Burgers onder vuur: een week oorlog in Oekraïne

Deze week spraken wereldleiders weer volop over de oorlog in Oekraïne. Eerst waren ze in Beieren voor de G7, aansluitend in Madrid voor een NAVO-top. Het ging over de levering van westerse wapens aan Oekraïne en de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Ondertussen lijdt de bevolking van Oekraïne onder beschietingen met Russische raketten. Vanaf het begin van de invasie op 24 februari tot afgelopen zondag vielen in Oekraïne minstens 4.731 burgerdoden en 5.900 gewonden, volgens de Verenigde Naties. Onder de doden zijn 330 kinderen. Deze week mikte Rusland opnieuw op burgerdoelen, in steden die ver verwijderd zijn van de oorlogszone. Zondag werd een flat in Kiev geraakt, maandag een winkelcentrum in Krementsjoek.
Regio Donetsk, 26 juni. Inwoner zet vaas met bloemen voor het gebroken raam van zijn huis in Bachmoet.
Foto Efrem Lukatsky/AP
Kiev, 26 juni. Reddingswerkers aan het werk bij een appartementengebouw dat geraakt werd door Russische raketten.
Foto Sergei Supinksy/AFP
Kiev, 26 juni. Krater op de binnenplaats van een kleuterschool, na inslag van een Russische raket.
Foto Sergei Supinsky/AFP
Kiev, 27 juni. Toiletten van een kleuterschool na Russische beschietingen, een dag eerder.
Foto Nariman EL-Mofty/AP
Krementsjoek, 27 juni. Stel dat gewond raakte bij de aanval op het winkelcentrum in het lokale ziekenhuis.
Foto Anna Voitenko/Reuters
Charkov, 27 juni. Werknemer verzamelt documenten in een school die is geraakt door een Russische raket.
Foto Leah Millis/Reuters
Krementsjoek, 27 juni. Brandweerlieden en hulpverleners ruimen puin in het verwoeste Amstor winkelcentrum. Balans van de aanval met een Russische raket: 18 doden, 21 vermisten, 59 gewonden.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Krementsjoek, 28 juni. Een van de 59 gewonden van de Russische aanval op een winkelcentrum, in het ziekenhuis van Krementsjoek.
Foto Efrem Lukatsky/AP
Krementsjoek, 29 juni. Bloemen bij de puinhoop van het Amstor winkelcentrum. Minstens 18 mensen kwamen om door de Russische aanval op maandagmiddag.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Krementsjoek, 28 juni. Vrouw bezoekt het verwoeste winkelcentrum in Krementsjoek, een dag nadat het centrum werd geraakt door een Russische raket en vervolgens uitbrandde.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Krementsjoek, 28 juni. Interieur van een supermarkt in het Amstor winkelcentrum, een dag na de raketaanval die minstens 18 mensen het leven kostte.
Foto Genya Savilov/AFP
Krementsjoek, 28 juni. Reddingswerkers rusten uit, een dag na de Russische raketaanval op winkelcentrum Amstor. Krementsjoek ligt in het midden van Oekraïne, een regio waar tot nog toe niet wordt gevochten.
Foto Anna Voitenko/Reuters
Jahidne, 29 juni. Bijna vier weken lang zaten 130 van de 400 inwoners van het gehucht Jahidne, ten zuiden van de noordelijke stad Tsjernihiv, opgesloten in deze kelder, een ruimte van 65 vierkante meter. Maanden na het vertrek van de Russische soldaten keert het leven terug in Jahidne, maar de school wordt gemeden.
Foto Nariman El-Mofty/AP Photo
Mikolajiv, 29 juni. Inwoner verzamelt familiefoto's tussen het puin na Russische beschietingen.
Foto George Ivanchenko/AP
Odessa, 29 juni. De catacomben van Odessa dienen als schuilkelder tijdens luchtaanvallen. De catacomben, eerder gebruikt door Sovjet-partizanen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vormen een enorm netwerk onder de stad.
Foto EPA
In de vroege ochtend van 1 juli werd een flat in een woonwijk in Serhiivka, ten zuiden van de stad Odessa, geraakt door Russische raketten. Ook twee vakantiehotels werden geraakt. Minstens 19 mensen kwamen om, 38 mensen raakten gewond, onder wie zes kinderen.
Foto EPA