Agenda Amsterdam | Zomervakantie

Muziek

Jazz Talents at the Plantage (juli-aug)

Ook deze zomer kunnen we op zondagmiddag weer genieten van jazzconcerten in de sfeervolle binnentuin van de Hermitage tijdens Jazz Talents at the Plantage, een jaarlijks terugkerend jazzfestival dat samen met het Conservatorium wordt georganiseerd – jong aanstormend talent staat dan ook centraal. De in totaal zeven concerten zijn elke zondag tot en met half augustus. Voor en na de optredens draait DJ Von Rosenthal jazzy plaatjes.

Zondag 3 juli t/m zondag 14 augustus, 14.30 - 17.30 uur, binnentuin Hermitage. www.hermitage.nl/agenda

Terrasconcerten (juli - aug)

Deze hele zomer elke vrijdag- en zaterdagavond op het grote terras aan het water bij het Muziekgebouw een nieuwe reeks Terrasconcerten, te combineren met borrel of diner. Met optredens in verschillende genres: klassiek, jazz, flamenco, songs met Arabische en Afrikaanse roots, sax-percussie crossover en meer.

Vrijdag 8 juli t/m zaterdag 27 augustus, 20.00 uur, Muziekgebouw, Piet Heinkade 1. www.muziekgebouw.nl

Oekraïense orgelmuziek in De Duif

Op zondag 10 juli in De Duif het Zomerorgelconcert: Oekraïense orgelmuziek. Tijdens de zomer bespeelt iedere week een bekende organist het Smits-orgel in het sfeervolle kerkje. Ditmaal een concert door organist Taras Baginets uit Oekraïne.

Zondag 10 juli, 16.00 uur, De Duif, Prinsengracht 756. www.stadsherstel.nl/cultuuragenda

Voorstelling

Julidans, op 14 locaties (2-16 juli)

Vanaf deze zaterdag twee weken lang op 14 verschillende locaties in Amsterdam: Julidans, een festival rond internationale hedendaagse dans; „grensverleggend, gedurfd en verrassend”. In een breed programma zie je het werk van toonaangevende en eigenzinnige choreografen met verschillende culturele en disciplinaire achtergronden.  Zo gaat op maandag 11 juli in Bellevue de nieuwe danstheatervoorstelling PINK PORTAL van choreografe Cecilia Moisio in première (20.30 uur; tweede voorstelling op dinsdag 12 juli om 13.00 uur); „een confronterend informatieve, grappige en net zo emotionele danstheatervoorstelling door acht dansers over het vrouwelijk lichaam en een ode aan de plek waar we allemaal vandaan komen”.

www.julidans.nl

Maria Kraaijkamp (15-20 aug)

Vanaf maandag 15 augustus zes avonden op rij in het Torpedo Theater: De Maria Kraaijkamp Experience, een voorstelling door deze uiterst grappige cabaretier. De hele week bivakkeert ze in het kleinste theater van Amsterdam, alwaar ze gasten ontvangt, zingt, schrijft, vertelt, bier tapt en hapjes ronddeelt. „Het wordt lachen, het wordt huilen, hoge pieken, diepe dalen. Kortom: Maria Kraaijkamp zoals we haar kennen.”

Maandag 15 t/m zaterdag 20 augustus, 20.30 uur, Sint Pieterspoortsteeg 33. www.torpedotheater.nl

Expositie

Joodse werkkampen Bos (t/m 10 juli)

Nog een week te zien in het Amsterdamse Bos: de expositie Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944. „Het Amsterdamse Bos is aangelegd als werklozenproject uit de jaren 30, dat weten de meeste mensen wel. Veel minder bekend is dat er in het Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen, die daar verplicht te werk werden gesteld. Hun tragische geschiedenis wordt nu voor het eerst uitgebreid belicht.”

T/m 10 juli, De Boswinkel, Amsterdamse Bos, Bosbaanweg 5, Amstelveen. www.amsterdamsebos.nl

This Art Fair in Noord (7 - 10 juli)

Vanaf donderdag vier dagen lang in De Kromhouthal in Noord: kunstbeurs This Art Fair. Meer dan 120 kunstenaars tonen hun werk tijdens de beurs, waaraan zij individueel, zonder afhankelijkheid van een galerie, deelnemen. Een divers aanbod van jonge talenten en gevestigde namen.

Donderdag 7 t/m zondag 10 juli, This Art Fair 2022, De Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231. www.thisartfair.com

A’dammers over bruggen (t/m 17 juli)

Nog twee weken te zien op de NDSM-Werf west: de foto-expositie Sprong over het IJ. Amsterdammers konden foto’s van bruggen insturen en aangeven wat deze voor hen betekenen. T/m 17 juli, NDSM-terrein. www.amsterdam.nl/sprongoverhetij

Dwalen door Amsterdam (t/m 31 juli)

Alleen nog deze maand in het Stadsarchief: Dwalen door Amsterdam. Tekeningen van Gerrit Lamberts 1800-1850. Gerrit Lamberts maakte honderden tekeningen in Amsterdam. Met zijn werk staat hij in een traditie die bloeide tijdens de 18de eeuw. Te voet verkende hij de stad, van het oude centrum tot de buitengebieden. De schetsen die hij onderweg maakte met potlood en krijt, werkte hij thuis met penseel uit in vaak prachtig gekleurde tekeningen. Door zijn ogen zien we het leven van de 19de-eeuwse Amsterdammers. (Zie ook de stadswandeling, ‘Naar buiten’, p. 8.)

T/m zondag 31 juli, Stadsarchief, Vijzelstraat 32. www.amsterdam.nl/stadsarchief

Hoe hoog het water? (t/m 31 juli)

Alleen deze maand nog te zien bij de Sloterplas in Nieuw-West: de buitenexpositie #herecomestheflood van kunstenaar Rem van den Bosch. Hoe hoog komt het water als de dijken breken? Op billboards zijn foto’s te zien van herkenbare plekken die kwetsbaar zijn voor het wassende water.

T/m 31 juli, Sloterplas (bij Noordzijde 31). www.herecomestheflood.nl

30 jaar Dolly Bellefleur (t/m 7 aug)

Te zien bij Artzaanstad in Zaandam tot en met begin augustus: MADE IN DOLLAND- de beeldtaal van Dolly Bellefleur; een kleurrijke expositie over dit oogverblindende fenomeen, dat al ruim dertig jaar op de planken en de barricades staat. „Zowel in taal, in liedteksten, columns en gedichten als in beeld, in cartoons, foto’s en muziekclips, toont Dolly zich een tomeloze activist die soms aaibaar en dan weer venijnig maar altijd stijlvol ten strijde trekt tegen discriminatie, vooroordelen en een verstikkende hokjesgeest.” Voor het eerst is werk bijeengebracht dat Bellefleur in nauwe samenwerking met fotografen, vormgevers, grafisch ontwerpers, beeldend kunstenaars, illustratoren en (strip)tekenaars heeft gemaakt om aandacht te vragen voor mensenrechten in het algemeen, en de acceptatie van de LHBT+gemeenschap in het bijzonder.

T/m 7 augustus, Artzaanstad, Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein). www.artzaanstad.nl

Tussen Gaasp & Gracht (hele zomer)

Vanaf vrijdag te zien in Museum Van Loon: Tussen Gaasp & Gracht; Verhalen uit twee stadsdelen, over de eeuwenoude en hedendaagse relatie tussen de huidige Amsterdamse stadsdelen Zuidoost en Centrum, waarbij de stad Amsterdam niet wordt bekeken met de blik vanuit het centrum met Zuidoost als periferie, „maar als twee stedelijke kernen met een eigen dynamiek en ontwikkelingen die met elkaar samenhangen, elkaar beïnvloeden en samen stad maken”.

Vrijdag 8 juli t/m 2 oktober, Keizersgracht 672. www.museumvanloon.nl

De sluizen van IJmuiden (hele zomer)

Wie op een zomerse dag naar IJmuiden gaat kan meteen naar de nieuwe tentoonstelling Op de sluizen van IJmuiden in het Zee- en Havenmuseum aldaar, over de geschiedenis en de ontwikkeling van het sluizencomplex. Vanaf het museum loop je zo naar het sluizencomplex voor een blik op 150 jaar geschiedenis ‘op de sluizen van IJmuiden’.

T/m 8 januari 2023, Havenkade 55, IJmuiden. www.zeehavenmuseum.nl

Naar buiten

Wandelconcert Wallen (2-3 juli)

Dit weekend tweemaal een door Red Light Arts & Culture georganiseerd Wandelconcert op de Wallen, „waar zelf-expressie de vrije loop wordt gelaten”. Dit jonge collectief van professionele makers uit hartje Amsterdam neemt je met hun eerste wandelconcert mee op een artistieke reis over de Wallen, „een plek van vrijheid, expressie en plezier maar ook van vooroordelen, ongelijkheid en uitbuiting. In het twee uur durende programma kun je op drie bijzondere (en soms verstopte) locaties, zoals Casa Rosso, genieten van dans, verhalen en muziek waar thema’s zoals vrijheid, zelfcensuur en identiteit bloot worden gelegd.” De wandeling eindigt met een borrel in een plaatselijk café om ervaringen te delen.

Zaterdag 2 en zondag 3 juli, 14.00 - 16.00 uur. www.redlightartsandculture.com

Open tuin- en imkerijdag (9 juli)

Zaterdag 9 juli in het Bijenpark Amsterdam: de Open tuin- en Imkerijdag, met diverse activiteiten rond bloemen en bijen. De imkertuinen kunnen bezocht worden, er wordt honing geslingerd, biologisch gekweekte planten zijn te koop en er is een stekjesbeurs. En zelfs een museum.

Zaterdag 9 juli, 10.00 - 17.00 uur, Baron Schimmelpennick van der Oyeweg 4. www.bijenpark.nl

Stiltewandeling A’damse Bos (9 juli)

Volgende week zaterdag is er een stiltewandeling in het Amsterdamse Bos van ongeveer anderhalf uur. „Al lopend beleef je innerlijke stilte en kom je tot rust tijdens deze ontspannen wandeling door het Bos. Na de wandeling is er gelegenheid om ervaringen te delen, of stil te blijven met een kopje thee of koffie.” Uitsluitend voor deelnemers ouder dan 18 jaar.

Zaterdag 9 juli, 19.30 uur, start bij De Boswinkel, Bosbaanweg 5, Amstelveen. www.amsterdamsebos.nl.

Wandeling Jordaan (16 juli, 20 aug)

Op zaterdag 16 juli en 20 augustus (elke derde zaterdag van de maand) organiseert het Jordaanmuseum de Gangenwandeling. Eind 19de, begin 20ste eeuw was de Jordaan dichtbevolkt. De meeste mensen woonden in panden aan gangen, die vervallen waren tot ‘krotten en sloppen’. Deze leefomstandigheden hadden een grote impact op de cultuur van de wijk.

Zaterdag 16 juli en 20 augustus, 13.00 - 15.00 uur, start Willemsstraat 22. www.jordaanmuseum.nl

Dwalen als Lamberts (t/m 31 juli)

Wie wil dwalen door Amsterdam volgens de tekeningen van Gerrit Lamberts kan parallel aan de tentoonstelling Dwalen door Amsterdam in het Stadsarchief een wandeling maken met een gids van Gilde Amsterdam, Mee in Mokum. Een route van ruim twee uur voert langs 25 stadsgezichten die door Lamberts zijn vastgelegd: „Vergelijk de door Gerrit getekende situatie van toen met het heden.” Reserveren uiterlijk twee dagen voor bezoek tentoonstelling; start van de wandeling is doordeweeks om 11.00 en 14.00 uur, en op zaterdag en zondag om 13.00 uur.

T/m 31 juli, vertrek vanuit hal Stadsarchief, Vijzelstraat 32. www.gildeamsterdam.nl

Vaartochten Sloterplas (hele zomer)

Vanaf woensdag 6 juli organiseert De Natureluur deze zomer tien keer een vaartocht over de Sloterplas. Leer over de watervogels en oeverplanten en de geschiedenis van de plas. Vanaf 8 jaar (zwemdiploma verplicht).

Vanaf 6 juli. www.denatureluur.nl

Divers

Foodtrucks Festival TREK (8-10 juli)

Vanaf vrijdag 8 juli strijkt Festival TREK, het grootste foodfestival van Nederland, drie dagen neer in het Amstelpark. Dat wordt „omgetoverd tot een gezellig Bourgondisch dorp met de beste foodtrucks en diverse bars. Zo staan er op het festivalterrein een Gemeentehuis, kerk, theatertent en verschillende kermisklassiekers. Het brede aanbod entertainment bestaat uit acts en optredens van theatermakers, kleinkunstenaars en regionaal muzikaal talent. ’s Avonds kunnen bezoekers zich uitleven bij de Silent Disco.” Het festival is gratis toegankelijk.

Vrijdag 8 t/m zondag 10 juli, Amstelpark. www.festival-trek.nl

Festival op Ruigoord (11-14 aug)

Vanaf 11 augustus op Ruigoord: festival Het Landjuweel , tevens oudste festival van Amsterdam (in 1975 ontstaan als ‘Het Vliegerfeest’). Het is „niet zomaar een festival”: „met de nadruk op creativiteit, bewustwording en theater is het een waar spektakel voor de zintuigen met de beeldenroute als heilige hoogtepunt. Die neemt je mee op een nachtelijke multi-media kunst-route waar het hele festival voor wordt stilgelegd: vol lichtinstallaties, performances, verrassende acts en beeldende kunst.” Het Landjuweel wordt jaarlijks gecreëerd rondom urgente thematiek. „In 2022 is dat het milieu, vertegenwoordigd door het element ‘water’. Zo is er een activistenpodium met sprekers en activiteiten, worden bezoekers gestimuleerd om zich te kleden binnen het thema ‘water’ en zorgt de organisatie voor zo veel mogelijk duurzame maatregelen. Het Landjuweel is een waar familiefeest waar uitsluitend live bands spelen op de grote podia.”

Donderdag 11 t/m zondag 14 augustus, Ruigoord 76 (dorp). www.ruigoord.nl

Kinderen

Peuters in het Wild, 2+ (13 juli)

Woensdagochtend 13 juli is er voor peuters van 2-4 jaar in het Amsterdamse Bos Peuters in het Wild, door Natuur is een Feest. De kleintjes beleven „een natuuravontuur” in het bos. Het gaat altijd door, ook als het regent („dat kan juist extra leuk zijn!”).

Woensdag 13 juli, 10.00 - 11.30 uur, start bij De Boswinkel, Bosbaanweg 5, Amstelveen. www.amsterdamsebos.nl

Festival Vondelpark (16 juli, 20 aug)

Tweemaal in het Vondelpark Openluchttheater, op zaterdag 16 juli en zaterdag 20 augustus, het Houtje Touwtje Festival, waar theater en dans overal is: „op het podium, op het plein en de dansers hangen zelfs ondersteboven in de bomen van het park. We nodigen je uit om mee te dansen, rennen, spelen, bouncen, ontdekken, maken en lekker ijsjes te eten in het gras.” Met optredens, workshops en activiteiten.

Zaterdag 16 juli en 20 augustus, 15.00 - 18.30 uur, Vondelpark. www.openluchttheater.nl

Taartrovers Filmfestival (16-22 juli)

Vanaf zaterdag 16 juli een week het Taartrovers Film Festival, voor kinderen tussen 2 en 9 jaar oud. Er draaien spannende, grappige en ontroerende films, „een mooie aanvulling op de films die kinderen dagelijks zien”. Duik daarna in Taartrovers’ Lab: ga op onderzoek uit en speel, beweeg „of zak weg met een verhaaltje op je oren en beweeg alleen nog in je verbeelding.”

Zaterdag 16 - vrijdag 22 juli, Eye, IJpromenade 1. www.taartrovers.nl