Migranten dood gevonden in vrachtwagen in Texas, dodental loopt op naar 50

Mensensmokkel De gruwelijke vondst geldt direct als een van de dodelijkste smokkelincidenten in de VS. De afgelopen jaren is er sprake van een toename van migratie aan de zuidgrens van het land.
Agenten lopen bij de plek aan de rand van de Amerikaanse stad San Antonio, in de staat Texas, waar tientallen mensen maandag dood zijn aangetroffen in een vrachtwagen.
Agenten lopen bij de plek aan de rand van de Amerikaanse stad San Antonio, in de staat Texas, waar tientallen mensen maandag dood zijn aangetroffen in een vrachtwagen. Foto Kaylee Greenlee Beal / Reuters

In de Amerikaanse stad San Antonio in Texas, zo’n 250 kilometer van de grens met Mexico, zijn maandag 46 migranten dood aangetroffen in een achtergelaten vrachtwagen. Zestien anderen — onder wie vier kinderen — werden aanvankelijk levend uit de truck gehaald en naar ziekenhuizen in de stad gebracht. Van hen zijn er dinsdag vier overleden, wat het dodental naar 50 brengt, meldt persbureau AP.

De mensen die naar het ziekenhuis werden gebracht vertoonden symptomen van zonnesteek en oververhitting. Het werd maandagavond ruim 39 graden Celsius in San Antonio. De politie heeft inmiddels drie mensen aangehouden.

De tientallen migranten werden de grens over gesmokkeld in een koelwagen, maar de airco werkte niet, aldus de plaatselijke brandweer. Ook was er geen water in de truck aanwezig, toen agenten van het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid die zijn gespecialiseerd in mensensmokkel het voertuig aantroffen.

Tenminste 22 doden bleken de Mexicaanse nationaliteit te hebben. Mexico zal daarom een team sturen naar Texas om de dood van de migranten te onderzoeken, meldt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard dinsdagavond op Twitter. Volgens hem liggen nog twee Mexicanen „uitgedroogd” in het ziekenhuis.

Toename van migratie

De smokkeltragedie geldt direct als een van de dodelijkste ooit in de VS. In mei 2003 kwamen negentien migranten om in het ruim van een vrachtwagen in zuidelijk Texas. De chauffeur van dat voertuig, die had nagelaten het koelingssysteem in te schakelen, werd later veroordeeld tot 34 jaar celstraf.

De afgelopen jaren is er sprake van een toename van migratie aan de Amerikaanse zuidgrens, aldus The Washington Post. Arrestaties van migranten aan de Amerikaans-Mexicaanse grens bereikten in mei het hoogste aantal ooit, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse douane en grensbeveiligingsdienst CPB. De organisatie verrichtte vorige maand meer dan 239.000 arrestaties langs de grens.

Lees ook dit stuk over de Amerikaanse migratiecrisis: Migrant is onderpand in steekspel van politiek, economie en drugskartels

Dit bericht is dinsdagavond om 19.10 uur geactualiseerd. Het dodental is verhoogd naar 50.