Mattere en fellere vlakken: geen inbreuk op auteursrecht

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: intellectueel eigendom.

Foto Jeppe Gustafsson/Shutterstock

De kleurige Rubik’s kubus, wie kent ’m niet? Speelgoed- en spellenontwikkelaar Spin Master heeft de rechten in handen en exploiteert de kubus ook. Toen de van oorsprong Canadese spellenontwikkelaar de Nederlandse Nexcube zag, was maar één conclusie mogelijk: de maker van die kubus wil meeliften op het succes van Rubik’s kubus.

De advocaten van Spin Master sommeren het bedrijf, Goliath, onmiddellijk te stoppen met de inbreuk op het auteursrecht van Rubik’s kubus. Omdat Goliath geen gehoor geeft, komt de zaak voor de rechter.

De rechtbank Gelderland kijkt eerst of de kubus auteursrechtelijk beschermd is. Het logicaspel in de vorm van een kubus is dat niet, want die waren er al voor de kubus van Ernö Rubik. Maar de keuze voor de zes kleuren, oranje, blauw, groen, rood, geel en wit, plus de zwarte grid die ontstaat omdat de kleuren op de vlakjes niet helemaal tot de rand komen, én de breedte van die grid zijn wel zijn creatieve keuzes – en dus auteursrechtelijk beschermd.

Vervolgens heeft de rechter de kubussen naast elkaar gelegd om te kijken of sprake is van inbreuk op de rechten van Spin Master. Nee, luidt de conclusie. Een paar van de belangrijkste verschillen die de rechter ziet: geen zwarte grid op de Nexcube; wel dezelfde kleuren, maar andere, fellere tinten op de Nexcube; de zijden van de Rubik’s kubus zijn glimmend, die van Nexcube mat; en omdat verschillende deelvlakjes ronde randjes hebben, is ruimte ontstaan op alle hoeken van het middelste deelvlakje.

Het Nederlandse Goliath mag doorgaan met productie en verkoop van zijn Nexcube.