Recensie

Recensie Podcast

Zayds ouders waren linkse terroristen

Begin jaren zeventig pleegden de links-radicale Weathermen in de VS een reeks aanslagen. Zayd Dohrn interviewt zijn ouders over hun leven als voortvluchtige terroristen.

Mother Country Radicals coming June 9
Deze podcast luister je ook in onze app

Vanuit de gevangenis knutselde Bernardine Dohrn voor haar vijfjarige zoon Zayd een kalender. Als Zayd tijdens het maken van deze podcast er opnieuw naar kijkt, merkt hij dat Kerst er niet op staat. Zijn verjaardag ontbreekt ook, maar bij 13 april leest hij: „Colfax massacre, 1873”. Zayds ouders waren jarenlang op de vlucht als terroristen van de links-radicale Weathermen.

In Mother Country Radicals reconstrueert Zayd het linkse Amerikaanse activisme van rond 1970 aan de hand van gesprekken met deelnemers van toen, onder wie zijn ouders. Wanneer Zayd zijn moeders activisme wil psychologiseren, blokkeert zij volledig. Door dit spanningsveld is de podcast een prachtig onderzoek naar het ontstaan van activisme en radicalisering.

Mother Country Radicals, 4 afleveringen van 39-52 min, Crooked Media.

Deze podcast staat ook in onze lijst met de 15 beste podcasts van de eerste helft van 2022