Twee doden, zeker veertien gewonden bij schietpartij lhbtqi-nachtclub Oslo

Noorwegen Een man schoot vrijdagnacht op uitgaanspubliek bij een lhbtqi-nachtclub in Oslo. Zijn motief is vooralsnog onduidelijk, maar de politie onderzoekt de aanval als mogelijk terrorisme.
Agenten vrijdagnacht in het uitgaansgebied in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo.
Agenten vrijdagnacht in het uitgaansgebied in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo. Foto Javad Parsa/AFP

Een gewapende man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen gedood bij een lhbtqi-nachtclub in de Noorse hoofdstad Oslo. Zeker veertien anderen raakten gewond, meldt de Noorse politie volgens internationale persbureaus. Het Noorse nieuwsmedium NRK spreekt zelfs van negentien gewonden. Drie van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

Het motief van de vermoedelijke dader, een 42-jarige in Iran geboren Noorse man die kort na de aanval gearresteerd werd, is volgens de politie vooralsnog onduidelijk. Wel maakte de Noorse politie zaterdagochtend bekend de schietpartij te onderzoeken als een mogelijke terroristische daad. De politie heeft twee wapens gevonden, waaronder een volautomatisch geweer.

Een lokale verslaggever, die getuige was van de schietpartij bij de populaire London Pub, zag dat de schutter vrijdagnacht bij aankomst buiten de nachtclub een wapen uit zijn tas haalde en begon te schieten. Daarbij zouden tot zeker twintig schoten zijn afgevuurd, waarop in en rond de nachtclub paniek ontstond. Volgens persbureau AP heeft de man ook nog op twee andere plekken geschoten. De politie zou hem vervolgens binnen enkele minuten hebben gearresteerd in een nabijgelegen straat.

Pride Parade afgelast

Het was ten tijde van de aanval behoorlijk druk rondom London Pub, mede vanwege de Pride, die dit weekend op meerdere locaties in Oslo gevierd wordt. Zaterdagochtend maakten de organisatoren van de voor later die dag geplande Pride Parade bekend die niet door te laten gaan.

Na de schietpartij rukten de hulpdiensten massaal uit, met onder meer helikopters en meerdere ambulances. In een van de ziekenhuizen in Oslo is in verband met de schietpartij alarmfase rood afgekondigd, zodat mensen in kritieke toestand extra snel geholpen kunnen worden.