OM vervolgt agenten niet die hun dienstwapens gebruikten tijdens Coolsingelrellen

Coronaprotest Bij een uit de hand gelopen demonstratie tegen de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod vorig jaar, losten negen agenten schoten. Uit onderzoek van het OM blijkt dat de dienders uit noodweer handelden.
November vorig jaar richtten relschoppers in de binnenstad van Rotterdam grote schade aan.
November vorig jaar richtten relschoppers in de binnenstad van Rotterdam grote schade aan. Foto ANP Media TV

Het Openbaar Ministerie gaat negen agenten die hun dienstwapens hebben gebruikt tijdens de Coolsingelrellen vorig jaar in Rotterdam niet vervolgen. Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat de agenten uit noodweer handelden. De zaak is daarom vrijdag geseponeerd.

Op 19 november 2021 liep een demonstratie tegen coronamaatregelen en het vuurwerkverbod in Rotterdam volledig uit de hand. Een groep van zo’n duizend relschoppers richtte vernielingen aan in de binnenstad en stak auto’s in de brand.

Lees ook: ‘Je besluit als agent: vanaf nu schiet ik gericht’

Recht op zelfverdediging

De brandweer had op een gegeven moment de bescherming van de mobiele eenheid van de politie nodig om een brand te kunnen blussen. In totaal negen agenten hebben toen hun dienstwapens gebruikt. De omstandigheden leverden onmiddellijk gevaar op, zo concludeert het OM. Niet alleen voor de agenten, maar ook voor de brandweermannen, de mensen in het flatgebouw naast de brand en voor andere omstanders. Vijf agenten schoten gericht op relschoppers, vier anderen losten slechts waarschuwingsschoten. Er vielen vijf gewonden.

Het OM zegt dat de politie, net als iedere burger, het recht heeft zichzelf te verdedigen en daarbij (gepast) geweld mag gebruiken. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche naar de incidenten, waarvoor onder andere beelden van beveiligingscamera’s en sociale media werden bekeken, blijkt volgens het OM dat de agenten uit noodweer handelden.