Hooggerechtshof VS schrapt landelijk recht op abortus

Uitspraak Het Amerikaanse Hooggerechtshof zet vrijdag een streep door het landelijk recht op abortus, dat sinds 1973 was gewaarborgd. Naar verwachting wordt – in navolging van het oordeel – abortus verboden in circa de helft van de Amerikaanse staten.
Nadat een conceptversie van de uitspraak was uitgelekt, braken demonstraties uit in de Verenigde Staten.
Nadat een conceptversie van de uitspraak was uitgelekt, braken demonstraties uit in de Verenigde Staten. Foto Nathan Howard / Getty Images / AFP

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag het nationale recht op abortus afgeschaft. Dat blijkt uit een uitspraak van het hof. Met de uitspraak wordt een streep gezet door de zaak Roe v. Wade uit 1973. Destijds oordeelde het Hooggerechtshof dat het recht op abortus voortvloeit uit het veertiende amendement op de Amerikaanse grondwet, waarmee de persoonlijke rechten van de burger worden beschermd. Die uitspraak verwerpt het hof nu. Een conceptversie van de uitspraak lekte in mei al uit via de website Politico. De verwachting is dat in navolging van het oordeel van het hof abortus in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten wordt verboden.

De uitspraak, die een aantal jaar geleden nog ondenkbaar leek in de Verenigde Staten, kwam mede tot stand doordat voormalig president Donald Trump drie conservatieve rechters mocht aanstellen om zitting te nemen in het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat de Roe v. Wade-uitspraak uit 1973 ongeldig is, omdat de grondwet geen melding maakt van abortus en het recht daarop om die reden niet vaststaat.

Samuel Alito, een van de conservatiefste rechters van het hof, heeft de uitspraak geschreven. Hij schrijft dat ‘Roe’ het „vanaf het begin enorm bij het verkeerde eind had. De redenering was uitzonderlijk zwak en het besluit had schadelijke gevolgen”. Volgens Alito heeft de uitspraak de abortuskwestie niet gereguleerd, „verre van”, maar juist het „debat aangewakkerd en de verdeeldheid vergroot”.

Lees ook dit artikel: Amerikaans recht op abortus blijkt toch niet onaantastbaar