In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat overal ter wereld de zonnewende werd gevierd, werden Moldavië en Oekraïne kandidaat-lid van de EU, kostte een aardbeving aan zeker duizend mensen het leven in Afghanistan en protesteerden Nederlandse boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Een Afghaanse vrouw verblijft in een tijdelijk opvangkamp, nadat een aardbeving haar huis verwoestte. In de Afghaanse provincie Paktika was woensdag een aardbeving met een kracht van 6,1. Zeker duizend mensen om het leven – dat dodental gaat vermoedelijk oplopen. In het moeilijk te bereiken gebied komt noodhulp maar moeizaam op gang.
Foto EPA
Een Oekraïense militair zit, met een hond aan zijn zijde, op de uitkijk in de industriestad Sjevjerodonetsk. Wekenlang heeft het Oekraïense leger deze industriestad hardnekkig verdedigd. Nu hebben Russische eenheden een doorbraak geforceerd naar de andere kant van de rivier Siversky Donets en rukken ze vanuit het zuidoosten op richting zusterstad Lysytsjansk. Daarmee dreigen de twee steden omsingeld te raken.
Foto Oleksandr Ratushniak / Reuters
In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito liepen protesten uit op gewelddadigheden tussen betogers en de politie. De politie zette traangas in en nam brandbommen, schilden en speren in beslag. De demonstranten, onder wie veel inheemse Ecuadorianen en studenten, protesteren tegen het economische beleid van president Guillermo Lasso. Ze willen onder meer lagere prijzen voor brandstof en landbouwgoederen.
Foto Dolores Ochoa / AP
Israëlische soldaten sleuren een Palestijnse activist mee die, samen met andere activisten, hun militaire oefening verstoorde. De activisten demonstreerden tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof, dat oordeelde dat het Israëlische leger meer dan duizend Palestijnen mag verdrijven uit hun dorpen in Masafer Yatta, een gebied ten zuiden van de Westelijke Jordaanoever.
Foto Abed Al Hashlamoun / EPA
Mensen lopen door het water in het district Sylhet in Bangladesh. Door extreme regenval treden rivieren buiten hun oevers, waardoor in het noordoosten zeker 25 mensen afgelopen weekend om het leven kwamen. Honderdduizenden mensen werden daarnaast geëvacueerd en miljoenen hebben dringend hulp nodig.
Foto Monirul Alam / EPA
Coach Andrea Fuentes brengt de 25-jarige Amerikaanse zwemster Anita Alvarez in veiligheid tijdens het WK zwemmen in het Alfred Hajos Zwemcomplex in Boedapest. Alvarez was na het zwemmen buiten bewustzijn geraakt en naar de bodem van het bad in Boedapest gezonken. Ze was vorig jaar tijdens een olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona ook al eens kortstondig buiten bewustzijn geraakt.
Foto Oli Scarff / AFP
Boeren kwamen deze week bijeen in het Gelderse dorp Stroe om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. In Brabant, Gelderland en Limburg moet de uitstoot fors worden teruggedrongen. Rond kwetsbare natuurgebieden kan daarom praktisch geen landbouw meer bestaan. Er kwamen duizenden mensen op het protest af en persbureau ANP beschreef de sfeer als „festivalachtig”, met foodtrucks en muziek.
Foto Olivier Middendorp
Een passagier rent om een trein te halen op station Waterloo in Londen tijdens de eerste dag van de nationale spoorwegstaking in Engeland. Meer dan veertigduizend medewerkers leggen woensdag, donderdag en zaterdag het werk neer om te demonstreren voor beter loon. Het is de grootste spoorwegstaking in dertig jaar.
Foto Henry Nicholls / Reuters
Mensen arriveren op de eerste dag van het Glastonbury Festival op Worthy Farm in Somerset in Engeland. Het is een van de beroemdste muziekfestivals ter wereld. Headliners dit jaar (onder anderen): Billie Eilish, Paul McCartney, Kendrick Lamar en Diana Ross.
Foto Yui Mok / AP
Yogi’s nemen deel aan het evenement Mind Over Madness Yoga op Times Square in New York ter ere van de zonnewende. Dat is de langste dag van het jaar – 21 juni – die het begin van de zomer inluidt. De zon staat dan recht boven een van beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden of de Steenbokskeerkring in het zuiden.
Foto Ed Jones / AFP
De president van Brazilië Jair Bolsonaro (r) en diens echtgenoot Michelle Bolsonaro (l) fluisteren met elkaar achter een blaadje in het Palácio do Planalto, tijdens een vergadering over het Braziliaanse basisonderwijs. Het Palácio do Planalto in de hoofdstad Brasília is de officiële werkplaats van de president.
Foto Joedson Alves / EPA
Bloedhond Trumpet likt zijn baasje Heather Helmer na het winnen van Best in Show op de 146e editie van de Westminster Kennel Club Dog Show in New York. Een Franse buldog genaamd Winston eindigde op de tweede plaats.
Foto Mike Segar / Reuters
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, spreekt de pers toe voor aanvang van een EU-top in Brussel. Daar werd besloten dat Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid mogen worden. Voordat Oekraïne daadwerkelijk lid kan worden, moet het een reeks hervormingen doorvoeren. Zo eist de EU dat de rechtsstaat en democratie worden versterkt en dat Kiev de wijdverspreide corruptie in het land aanpakt.
Foto Olivier Hoslet / EPA
Naakte mensen betreden het water om de winterzonnewende te vieren tijdens het Dark Mofo Festival in Tasmanië. Het festival draait om heidense rituelen en mythologie en vindt grotendeels in de nacht plaats.
Foto Rob Blakers / EPA
Reality-ster, presentatrice en dj Paris Hilton maakt een selfie met haar fans tijdens een conferentie op het Cannes Lions International Festival of Creativity in Cannes in Frankrijk. Het festival is een wereldwijd evenement voor mensen die werken in creatieve communicatie en reclame.
Foto Eric Gaillard / Reuters
Willy Quispe skateboardt op de halfpipe die zijn vader bouwde bovenop hun huis in de buitenwijk Villa María del Triunfo in Lima, de hoofdstad van Peru.
Foto Ernesto Benavides / AFP