Is het zinvol mee te doen aan Nederland in Beweging?

Foto Getty Images

Al ruim 21 jaar staan talloze Nederlanders dagelijks een kwartier voor hun televisie oefeningen te doen terwijl ze kijken naar Nederland in Beweging. Na de uitbraak van de coronapandemie verdubbelden de kijkcijfers zelfs, naar 300.000 kijkers per dag. Vooral vijftigplussers en zestigplussers, maar ook zeventigplussers en tachtigplussers doen mee met instructeurs Duco Bauwens en Olga Commandeur.

„Natuurlijk is het héél zinvol daaraan mee te doen”, reageert hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder volmondig. „Hoe meer mensen bewegen, hoe beter. Alle lof voor Olga en haar collega’s!”

Tegelijk maakt Scherder zich zorgen. „Uit cijfers van het NOC*NSF en van het CBS blijkt dat Nederlanders steeds minder bewegen. Kinderen groeien niet meer op met bewegen als vast onderdeel van de dag. Ze zitten op school, zitten op de bso en zitten thuis te gamen.”

In een groepje met zeven sportprominenten onder wie Louis van Gaal en Joop Alberda heeft Scherder de overheid gewezen op deze bewegingscrisis en alle risico’s van dien. „Maar schrijnend genoeg doen bestuurders niets. Ze vinden het betuttelend.”

Voor je fitheid en je immuunsysteem is het goed om dagelijks een half uur onafgebroken te bewegen. En om daarnaast het zitten te onderbreken. Elk half uur, maar liever nog vaker. Onderzoek wijst uit dat als je na elk half uur zitten drie minuten beweegt, je gevoeliger wordt voor insuline, zegt Scherder. „En dat helpt tegen overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes.”

Dus met alleen meedoen aan Nederland in Beweging ben je er nog niet, zegt Scherder. „En wat mij betreft komt héél Nederland in beweging.”