‘NPO-voorzitter Frederieke Leeflang beveiligd na bedreigingen’

Publieke Omroep De bedreigingen komen volgens bronnen van BNR van sympathisanten van Ongehoord Nederland. Die omroep krijgt mogelijk een sanctie opgelegd van de NPO.
NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang
NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang Foto Kick Smeets

Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang van de publieke omroep wordt beveiligd vanwege bedreigingen die ze heeft ontvangen. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan persbureau ANP na berichtgeving van BNR.

Lees ook: Nieuwe NPO-baas is Zuidas-topvrouw met stevig juridisch profiel

De woordvoerder kan niks zeggen over de aard van de bedreigen, maar volgens bronnen van de BNR mediapodcast Koster & Van Dijk komen ze van sympathisanten van de omroep Ongehoord Nederland (ON).

De NPO wil ON een sanctie opleggen, omdat de ombudsman heeft geoordeeld dat de omroep de journalistieke code van de NPO heeft geschonden. Ombudsman Margo Smit concludeerde onder meer dat het programma Ongehoord Nieuws fungeert als doorgeefluik, omdat presentatoren niet actief doorvragen naar stellingen van (met name rechts-radicale) politici.

Het NPO-bestuur liet weten dat de conclusies van de ombudsman hen „echt zorgen baart” en zal op 27 juni een definitief oordeel vellen over de op te leggen sanctie. Het budget van ON kan met maximaal 15 procent worden gekort.