Acht partijen dienen klacht in tegen Baudet, mogelijk schorsing

Integriteit Als het College van onderzoek integriteit de klacht gegrond acht, mag Baudet mogelijk een maand niet spreken in de Tweede Kamer.
Thierry Baudet in de Tweede Kamer.
Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Foto Bart Maart/ANP

Acht Tweede Kamerfracties hebben bij het College van onderzoek integriteit van de Kamer een klacht ingediend tegen Thierry Baudet. Dat hebben zij dinsdag laten weten aan RTL Nieuws. De FVD-leider zou nog steeds weigeren zijn nevenfuncties te registreren. Ook zou hij extra inkomsten en giften niet melden. Dit zijn Tweede Kamerleden volgens een gedragscode, die de Kamer zelf heeft opgesteld, wel verplicht. Het parlement wil op die manier belangenverstrengeling tegengaan.

De fracties – VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt – gaan een klachtenbrief sturen naar de commissie, die integriteitsklachten in de Tweede Kamer behandelt.

Als de commissie de klacht van de fracties gegrond acht, kan hij één maand schorsing krijgen, de zwaarst mogelijke straf. Dat betekent dat hij een maand niet zou mogen spreken in plenaire debatten. Wel mag hij nog deelnemen aan commissievergaderingen.

Afgelopen maart werd Baudet vanwege het achterhouden van nevenfuncties al berispt door de integriteitscommissie. Hij verzuimde twee nevenfuncties op te geven in het openbare register van de Tweede Kamer. Het ging om de functie als bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media bv. Laatstgenoemde is de uitgeverij waaronder Baudet zijn eigen boeken uitgeeft. De twee bedrijven ondernemen ook commerciële activiteiten.