In beeld

Hoe asielzoekers in Ter Apel noodgedwongen in tenten sliepen

Afgelopen weken was het overvol in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar vluchtelingen zich na aankomst in Nederland moeten melden. Het Rode Kruis kwam als noodoplossing met tijdelijke tenten, zodat mensen niet noodgedwongen buiten of op stoelen moeten slapen.
In het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is het al weken te druk. Enkele keren hebben asielzoekers noodgedwongen buiten of op stoelen moeten slapen. Het tekort aan plekken komt onder meer door een toegenomen instroom van asielzoekers en door capaciteitsproblemen in de opvang, doorstroom en afhandeling van asielverzoeken.
Foto Sem van der Wal / ANP
Het Rode Kruis had vorige week als tijdelijke noodoplossing tenten neergezet, goed voor ongeveer tweehonderd slaapplaatsen, zodat mensen in ieder geval niet buiten hoefden te slapen.
Foto Kees van de Veen
Mensen die in Ter Apel aankomen, krijgen een slaapplaats in een tent aangewezen.
Foto Kees van de Veen
Een man die in het tentenkamp van het Rode Kruis verblijft, kijkt buiten, tussen de tenten, op zijn telefoon.
Foto Kees van de Veen
Meerdere asielzoekers in een tent. Het Rode Kruis is maandag begonnen de tenten weer af te breken. Extra opvangplekken worden nu elders in het land aangeboden, zoals in het Limburgse Geleen.
Foto Kees van de Veen
Een asielzoeker arriveert bij het aanmeldcentrum van Centraal Orgaan opvang asielzoekers en het IND in Ter Apel. Maandagavond zullen de 25 burgermeesters van het Veiligheidsberaad praten over de crisisopvang van asielzoekers.
Foto Kees van de Veen
Mensen in een tijdelijke wachtruimte van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze wachten tot ze met de bus naar een andere noodlocatie worden gebracht.
Foto Kees van de Veen
Aankomst in Ter Apel. Om de doorstroom van vluchtelingen te verbeteren, kwam het kabinet vorige week met een speciaal daartoe gevormd crisisteam.
Foto Kees van de Veen
Asielzoekers komen ’s avonds laat in de regen aan bij het aanmeldcentrum. Doordat de Veiligheidsregio’s meer opvangplekken hebben vrijgemaakt, heeft afgelopen weekend niemand meer in tenten of op stoelen geslapen, meldde het COA zondag aan persbureau ANP.
Foto Kees van de Veen
Mensen pakken hun bagage bij aankomst in Ter Apel.
Foto Kees van de Veen
Twee mannen tillen bagage van nieuwkomers. Sommige mensen worden begroet door bekenden die al in het centrum verblijven.
Foto Kees van de Veen
Een jonge familie komt aan bij het asielzoekerscentrum. Twee inspecties schreven maandag in een brandbrief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) dat kinderen en jongeren in Nederlandse vluchtelingencentra gebrekkige medische zorg krijg, geen onderwijs genieten en nauwelijks worden begeleid en dat hun leefomstandigheden niet stroken met de internationale kinderrechtenverdragen.
Foto Kees van de Veen
Asielzoekers gaan met de bus naar een tijdelijke noodopvanglocatie elders in het land.
Foto Kees van de Veen
Busjes van het Rode Kruis brengen net gearriveerde vluchtelingen naar de noodopvanglocatie in Heerenveen. Een man zwaait de overgeplaatste asielzoekers uit.
Foto Kees van de Veen