Duizenden dode zeevogels gevonden na ‘extreme uitbarsting’ vogelgriep

Grote stern De vogels zijn overleden aan de gevolgen van de vogelgriep. Experts noemen het uitzonderlijk dat het virus tijdens het broedseizoen toeslaat.
De grote stern behoort tot een familie van zeevogels.
De grote stern behoort tot een familie van zeevogels. Foto: ANP/KINA

In het Zeeuwse natuurgebied Waterdunen, bij Breskens, zijn duizenden dode grote sterns gevonden die zijn overleden aan gevolgen van de vogelgriep. Dat meldt Stichting Het Zeeuwse Landschap woensdag. Ook de kolonie op Texel in natuurgebied De Petten is hard getroffen: van de zevenduizend grote sterns in het gebied zijn er ongeveer drieduizend dood gevonden.

„Normaal gesproken treedt de vogelgriep onder wilde vogels op in de wintermaanden. Dat het nu in de zomermaanden zo krachtig aanwezig is, is erg zorgwekkend”, zegt Fred Prak van Vereniging Natuurmonumenten. Ook voor de kust rondom het Verenigd Koninkrijk zijn meldingen gedaan van tientallen vogels die dood in de zee drijven, in de nabijheid van andere kolonies. Volgens Vereniging Natuurmonumenten hebben meerdere landen in Noord-Europa te maken met deze „extreme uitbarsting” van de vogelgriep: in Frankrijk en Engeland zijn ook duizenden dode vogels gemeld. Natuurmonumenten noemt de signalen uit binnen- en buitenland „zeer verontrustend”.

‘Virus niet endemisch’

Volgens een woordvoerder van het onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) gaat het om het H5N1-virus dat sinds oktober 2021 in Nederland is. „De reden dat het virus in de zomermaanden ook nog actief is, in tegenstelling tot eerdere uitbraken, komt mede doordat er niet alleen trekvogels maar ook een groot aantal standvogels zijn geïnfecteerd. Standvogels blijven het hele jaar rond in Nederland, waardoor het virus ook in Nederland blijft.” Dat betekent echter niet dat het virus endemisch is. „Het virus zal hierdoor niet voor altijd in de Nederlandse vogelpopulatie aanwezig zijn. De hoge omgevingstemperaturen en UV-straling zorgen ervoor dat het virus minder lang in de omgeving kan overleven, en dus weer zal ‘uitsterven’.”

Deze vogelgriepuitbraak is de grootste sinds 2003 en besmet ook steeds vaker vogels die aan de kust leven. De grootste schade wordt veroorzaakt in de pluimveehouderij, waar sinds oktober vorig jaar honderdduizenden dieren (preventief) zijn geruimd. In Europa zijn meer dan acht miljoen vogels geruimd.