asielbeleid

Britse rechter staat omstreden uitzettingsvlucht naar Rwanda toe

Deal De Britten willen asielzoekers uitzetten naar Rwanda zodat zij daar asiel aanvragen. De eerste vlucht staat voor dinsdagavond gepland, maar ondanks het vonnis is het nog onzeker of die doorgaat.

Demonstranten reageren ontzet op toestaan Rwanda-vlucht.
Demonstranten reageren ontzet op toestaan Rwanda-vlucht. Foto Andy Rain / EPA

Een omstreden Britse uitzettingsvlucht naar Rwanda met asielzoekers uit het Midden-Oosten mag dinsdagavond doorgaan. Dat heeft een hoge Britse rechtbank maandag besloten, meldt persbureau Reuters. Het is ondanks de uitspraak nog niet zeker dat de vlucht daadwerkelijk doorgaat. Individuele asielzoekers op de uitzettingslijst proberen de vlucht ook nog via eigen rechtszaken tegen te houden.

De vlucht maakt deel uit van een veel bekritiseerde deal waarbij het Verenigd Koninkrijk asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning doorstuurt naar Rwanda.

Voor de overeenkomst betalen de Britten zo’n 140 miljoen euro, een bedrag dat oploopt naarmate het Afrikaanse land meer asielzoekers accepteert.

De afspraak, die bedoeld zou zijn om gevaarlijke illegale migratie via het Kanaal in te dammen, leidde tot veel kritiek. Filippo Grandi, de baas van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, noemde de Britse zet maandag nog „volledig fout” en een „catastrofaal” precedent voor andere landen.

Aanvankelijk zouden volgens persbureau Reuters 37 asielzoekers uit onder meer Irak, Iran, Afghanistan en Syrië dinsdagavond uitgezet worden, maar dat aantal is de afgelopen week flink teruggelopen. Maandag stonden aanvankelijk nog elf namen op de lijst, maar volgens The Guardian zijn er daar „minder dan tien” van over. De BBC spreekt inmiddels van acht overgebleven passagiers.