NASA begint wetenschappelijk onderzoek naar ufo’s

Ruimtevaart Volgens NASA is het voor de (lucht)veiligheid van de Verenigde Staten belangrijk meer over ufo’s te weten. Bewijs dat deze een buitenaardse oorsprong hebben, ontbreekt volgens de organisatie.
De adjunct-directeur van marine-inlichtingen van het Pentagon, Scott Bray, gaf in mei in het Capitool een presentatie over ufo's.
De adjunct-directeur van marine-inlichtingen van het Pentagon, Scott Bray, gaf in mei in het Capitool een presentatie over ufo's. Foto Kevin Dietsch / AFP

De NASA gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar ufo’s, vliegende objecten die niet kunnen worden geïdentificeerd als vliegtuigen of voor de wetenschap bekende natuurlijke fenomenen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie donderdag bekendgemaakt. Het onderzoek begint in de herfst en duurt naar verwachting negen maanden. De NASA, die benadrukt dat bewijs voor een buitenaardse oorsprong van ufo’s ontbreekt, zegt de resultaten publiekelijk te zullen delen.

Volgens de NASA is het voor zowel de nationale veiligheid als die van de luchtvaart belangrijk meer over ufo’s te weten te komen. Het team van wetenschappers gaat daarom bestuderen hoe informatie over ufo’s het best kan worden verzameld en hoe de ruimtevaartorganisatie die informatie kan inzetten. De NASA benadrukt dat het moeilijk is wetenschappelijke conclusies over ufo’s te trekken.

120 onverklaarde verschijningen

Deze nieuwe studie staat los van andere NASA-onderzoeken naar leven buiten de aarde, bijvoorbeeld op andere planeten. Voor het ufo-onderzoek, dat maximaal 100.000 dollar mag kosten, gebruikt de ruimtevaartorganisatie onder meer de satellieten en sensoren waarmee ze normaal gesproken de atmosfeer en het klimaat op aarde observeert.

De laatste jaren heeft de Amerikaanse overheid toenemende aandacht voor ufo’s. In 2021 verscheen een rapport van het Pentagon over 120 onverklaarde verschijningen in de lucht. En in mei dit jaar hield het Capitool voor het eerst in ruim een halve eeuw een hoorzitting over het fenomeen. Hooggeplaatst personeel van het Pentagon besprak toen zijn bevindingen met leden van het Huis van Afgevaardigden.

Lees ook dit artikel over het ufo-rapport van het Pentagon