Schrijfster Susan Smit wil ook in Nederland een postuum pardon voor met name vrouwen die tijdens de grote heksenvervolgingen als heks zijn aangewezen, berecht en vermoord, zoals dat eerder in andere landen al is gebeurd. Smit onderzoekt achter de schermen, samen met een aantal vrouwenactivisten en vrouwelijke politici, hoe dat het beste georganiseerd kan worden, zegt ze in een interview met NRC.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2022/06/data86905973-20b19a.jpg)
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon haar excuses aangeboden voor het feit dat in haar land enkele eeuwen geleden duizenden onschuldigen zijn gemarteld en verbrand. De Schotten werken aan een wet die hen postuum vrijspreekt. In Catalonië zijn als ‘heks’ terechtgestelde vrouwen begin dit jaar op vergelijkbare wijze gerehabiliteerd.
Vooral tussen de 15e en 18e eeuw zijn tienduizenden mensen, waarvan zo’n 85 procent vrouwen, na marteling vermoord omdat ze zich met hekserij zouden bezighouden. Met hekserij wordt ook de naam van de oude Europese natuurreligie aangeduid, waarvan aanhangers door de in die tijd dominante christenen als ketters werden gezien. Onwaarheden gingen rond, bijvoorbeeld dat de vrouwen seks met de duivel hadden en zwarte magie beoefenden.
Omdat mensen niet konden bewijzen dat ze géén heks waren, en omdat verdachten werden aangemoedigd andere ‘heksen’ aan te wijzen, kon er een hysterie ontstaan waarbij tienduizenden onschuldigen op uiterst wrede wijze om het leven zijn gebracht.