Foto’s Marjolein Annegarn/GARN Fotografie

Blinde vlekken bij racisme

Foto-expositie Fotograaf Marjolein Annegarn vertelt in een serie beeldverhalen over vooroordelen en discriminatie. „Ik spreek als wit mens andere witte mensen aan.”

Fotograaf Marjolein Annegarn maakte voor haar expositie Racisme in Nederland; Blinde vlekken, zere plekken negentien fotoportretten, die tot en met 17 juni op billboards worden tentoongesteld op het Schouwburgplein in Rotterdam. De foto’s, geïllustreerd met citaten van de geportretteerden, vertellen verhalen over vooroordelen en discriminatie die mensen van kleur in Nederland ervaren.

Annegarn, een Amsterdamse woonachtig in Zaandam, had als witte vrouw niet door wat haar „blinde vlekken” waren bij racisme. Dat veranderde in 2000, toen ze bevriend raakte met een vrouw van Surinaamse roots, Apana van Leeuwaarde. „Het werd mij duidelijk in wat voor witte bubbel ik leefde”, zegt ze. Haar vriendin „leefde in een heel ander Nederland” dan zij. Ze „schrok” van wat zij meemaakte. Het leerde Annegarn anders naar zichzelf kijken. „Ik fietste door het leven met de wind mee, en ik wist niet eens dat het waaide.”

Het bracht haar op het idee voor deze serie portretten. „Ik heb dit gemaakt om als wit mens andere witte mensen aan te spreken. Bij te scholen, voor te lichten. Zwarte mensen hebben dat al genoeg gedaan.”

Ze portretteerde onder anderen Elwiza, ondernemer en moeder van drie. Die vertelde haar: „Elke ochtend als ik mijn zoon naar school breng denk ik erover na hoe hij wordt gezien. Elke dag. Dat is de enige reden dat ik boos word als hij zich niet gedraagt. Ik wil niet dat ze een label op hem kunnen plakken.”

Deze zaterdag staat Annegarn van 14.00 tot 16.00 uur op het Schouwburgplein om in gesprek te gaan met geïnteresseerden.

Foto’s Marjolein Annegarn

Jerrel (1962) is marketeer en ondernemer.

‘Ik ben de tweede generatie en heb mijn plek bevochten in de wereld maar pas mij onbewust toch behoorlijk aan’

Jerrel

Chanice (1994) werkt als blogger, tekstschrijver en content creator.

‘Het feit dat mensen niet luisteren en je wegzetten als een boze zwarte vrouw als je iets probeert uit te leggen over discriminatie of het slavernijverleden frustreert mij en maakt verdrietig’

Chanice

Cecilson (1992) is belastingadviseur bij een van de grote kantoren op de Zuidas.

‘Mijn familieleden vinden soms dat ik te wit ben. Dat heeft puur te maken met hoe ik in het leven sta en hoe mijn belevingswereld is, doordat ik al jaren in een witte omgeving studeer en werk’

Cecilson

Celmo (1987) komt uit het zuidzwestelijk deel van Afrika en woont sinds 2000 in Nederland. Hij is verloofd met Marina (1987), ze hebben samen drie kinderen.

‘Het doet soms pijn dat mijn geliefde veel harder moet werken en niet altijd gezien wordt voor wie hij is’

Marina

Elwiza (1988) is ondernemer en moeder van drie.

‘Elke ochtend als ik mijn zoon naar school breng denk ik erover na hoe hij wordt gezien. Elke dag’

Elwiza