Recensie

Recensie Film

Likkebaarden bij de Franse keukenrevolutie

Eetfilm ‘Délicieux’ koppelt de Franse revolutie aan de uitvinding van het restaurant en de democratisering van de gastronomie; met gerechten die doen watertanden.

Kok Pierre Manceron wordt in zijn kookkunst bijgestaan door een mysterieuze vrouw, Louise.
Kok Pierre Manceron wordt in zijn kookkunst bijgestaan door een mysterieuze vrouw, Louise.

Tegen het uitdrukkelijke advies van zijn adellijke werkgever Duc de Chamfort maakt kok Pierre Manceron een eigen gerecht voor een groot banket: een pasteitje met aardappelschijfjes en truffel. Zijn door hem ‘Délicieux’ gedoopte pasteitje valt volkomen verkeerd bij de hooghartige adellijke elite. De foodsnobs vallen over zijn gebruik van aardappels: wat van onder de grond komt moet per definitie minderwaardig zijn.

Chamfort vertrekt bij zijn adellijke werkgever en keert met zoon Jacob huiswaarts naar zijn geboortestreek, midden in de natuur. Daar opent hij een herberg, die al snel naam maakt. Manceron wordt in zijn kookkunst bijgestaan door een mysterieuze vrouw, Louise, al vindt Manceron aanvankelijk dat koken niets voor vrouwen is.

De Franse eetfilm Délicieux koppelt twee revoluties aan elkaar: de Franse revolutie van 1789 wordt verknoopt met een revolutie op culinair gebied. De film laat zien hoe een stoffige herberg transformeert tot gezellig restaurant met een divers à la carte menu. Een restaurant waar ook gewone mensen welkom zijn: de democratisering van gastronomie. Behalve Louise is Mancerons intelligente zoon Jacob daarbij cruciaal. Hij is zeer begaan met het achtergestelde volk en op de hoogte van de onvrede in Parijs aan de vooravond van de revolutie.

Délicieux overbrugt de afstand naar het heden door grappen te maken over de bijna goddelijke status die chef-koks tegenwoordig hebben. Ook vindt Louise patates frites uit, waarna Manceron opmerkt: „Dat wordt helemaal niks.”

Het schilderachtig gefilmde Délicieux gaat daarbij niet heel subtiel te werk. Het contrast tussen de pompeuze adel en het gewone volk wordt flink aangezet. Zoals dat hoort bij eetfilms zijn de gerechten verlekkerd gefilmd.