‘Soms is het wel irritant, al het commentaar van mijn moeder’

Stijlfamilie Ellie Uyttenbroek (57) is ‘style profiler’ en werd bekend met de Exactitudes die ze maakte met fotograaf Ari Versluis. Haar dochter Billie van Oosterom (16) zit in 4 havo.

Ellie draagt een jasje van Fragonard, een vintage shirt, een vintage Levi’s-jeans, sneakers van Brandblack, een bril van Lindberg, een vintage Fiorucci-sjaaltje en seventies sieraden die ze -bijna allemaal van haar man gekregen heeft. Billie een vest van Ed Hardy, een rokje van Weekday, sokken van Smib, schoenen van Buffalo, een zonnebril van een Franse rommelmarkt en een armband van Acne Studios. Foto Jaimy Gail

Ellie

„Ik ben een dominante moeder en zelf altijd met stijl bezig. Daardoor vind ik het moeilijk om me niét met Billie’s outfits te bemoeien. Ze doet soms dingen die alle pubers doen en die ik vreselijk vind: een zonnebril in haar haar zetten, een T-shirt croppen met een elastiekje op de rug en veel te veel make-up op haar snuit smeren. Ik zou nooit zeggen dat het niet mag, maar ik zeg wel dat ik het ronduit lelijk vind.

„Laat haar nou, zeg ik soms tegen mezelf. Ze ziet er vaak superleuk uit en ik was als zestienjarige ook beïnvloedbaar. Toen ik in die tijd verliefd was op een preppy binkie, ben ik allemaal preppy kleren bij Salty Dog gaan kopen. Maar ik heb nu eenmaal rigide ideeën over wat kleding moet zijn. Dat heb ik van mijn vader. Hij was een stijldominee, altijd klassiek gekleed en daar erg dogmatisch in. Hij geloofde heilig in regels als: flipflops draag je alleen naar het strand. Zo ben ik ook.

„Mijn eigen kleren moeten vooral comfortabel zijn. Ik ben altijd al een tomboy geweest en heb zelden rokken of hakken gedragen. Ik hou van heel klassieke dingen: klassieke sportswear, klassieke workwear en klassieke materialen als puur katoen en denim zonder stretch. Het shirt op de foto, dat ik ooit in een vintagewinkel in Florence heb gekocht, is een goed voorbeeld. Het is van een of ander yachting merk en gemaakt van heel stevig katoen. En ik draag altijd sjaaltjes, zelfs als ik thuis in m’n pyjama loop. Het moet wel heel warm worden wil ik een blote nek hebben. Het zit gewoon lekker en het is een leuk styling-item.”

„Ik heb veel merken in mijn kast hangen, maar ik wil absoluut geen uithangbord zijn. Een outfit heeft afwisseling nodig, anders is het niet creatief en creëer je geen eigen identiteit. Ik draag veel vintage en ik vind Uniqlo geweldig, daar koop ik basics. Maar ik winkel bijna nooit. Ik heb al veel te veel kleren.”

Billie

„Soms is het wel irritant, al het commentaar van mijn moeder. Ik vraag daar helemaal niet om! Ze zegt dat ze het nu heeft losgelaten, maar dat is niet waar. Als ik een zonnebril in m’n haar draag zegt ze eerst niks, maar binnen een uur maakt ze er toch een grapje over. Al ben ik het negen van de tien keer wel met mijn moeder eens hoor. Ze had bijvoorbeeld helemaal gelijk over de doekjes die ik een tijdje in mijn haar droeg. Dat zag er niet uit.

„Al sinds ik veertien ben vind ik Y2K [de mode uit het jaar 2000] heel erg lauw. Ik kijk vaak naar foto’s van Paris Hilton of Beyoncé uit die tijd. Die outfits zijn zo fout: een rok over een broek, een T-shirt met rhinestones! Ed Hardy hoort daar ook bij. Dit vest heb ik van m’n moeder gekregen voor m’n verjaardag. Van Marktplaats, want het is belangrijk dat het echt uit die tijd komt. Bij Urban Outfitters kun je ook nieuwe Ed Hardy-kleren kopen, maar dat heeft niet dezelfde waarde.

„Ik draag veel streetwear en vintage, maar high fashion vind ik ook steeds leuker: Raf Simons, Margiela, Ann Demeulemeester. Ik zou heel graag meer high fashion willen zijn, maar ik vind mezelf nog te jong om daar al veel geld aan uit te geven. En ik maak op alles een vlek, daar kan ik niks aan doen.

„Op mama’s verjaardag is er elk jaar een goudmomentje, dan krijgt ze vaak een mooie armband. Dit jaar had ik voor het eerst mijn eigen goudmomentje. Van mijn ouders heb ik een dun gouden kettinkje gekregen dat heel mooi glinstert in de zon. En van mijn oma’s gouden oorbellen. Daar ben ik heel blij mee.

„Ik vind het leuk om met kleren bezig te zijn, maar een echte passie voor mode zoals mijn moeder heeft, heb ik niet. Ik heb dat meer met koken.”

Fotografie Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan.