Recensie

Recensie Muziek

Shani’s Sjostakovitsj zou meer mogen schuren

De oordelen van recensenten liepen nogal uiteen over de Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj, waarmee de 29-jarige Israëliër Lahav Shani zijn geloofsbrieven als chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in september 2018 op tafel legde. Volgens de Volkskrant had hij „huiswerk te doen”, NRC bewonderde „compromisloze, jeugdige vitaliteit”, en Trouw vond het stuk „in toom gehouden”.

Onlangs verscheen de live-registratie op cd. Over die Vijfde zei Sjostakovitsj, destijds in de tang bij de wrede Sovjet-dictator Stalin: „Het is alsof iemand je stokslagen geeft en zegt: je moet blij zijn. Je staat half verdoofd op en zegt: ik moet blij zijn.” Die wrangheid komt er niet helemaal uit, daarvoor zet Shani alles net te strak in de lak. Het zou soms meer mogen schuren en scheuren.

Het andere stuk op het album is Kurt Weills zelden vertolkte Tweede Symfonie (wereldpremière in 1934 in Nederland). Een mooie ‘ontdekking’, gevat in fris, scherp en aanstekelijk spel.