Vijlbrief geeft vergunning voor gaswinning op Noordzee

Aardgas Naar verwachting kan eind 2024 het eerste gas worden geproduceerd vanaf het productieplatform. De plannen kunnen doorgaan, nu de Duitse deelstaat Nedersaksen vanwege de oorlog in Oekraïne van mening veranderd is.
Een boorplatform in de Waddenzee.
Een boorplatform in de Waddenzee. Foto Aerovista Luchtfotografie/ANP

Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk gas winnen in een nieuw gasveld op de Noordzee. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) heeft het productie- en exploitatiebedrijf One-Dyas woensdag voor het Nederlandse deel van het veld de benodigde vergunningen verleend, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Duitse deelstaat Nedersaksen wilde eerder nog geen vergunningen afgegeven, maar is door de oorlog in Oekraïne van mening veranderd en werkt aan een versnelde procedure.

Naar verwachting kan eind 2024 het eerste gas worden geproduceerd vanaf het productieplatform, dat ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en het Duitse Waddeneiland Borkum moet komen te liggen. Het gas zal via een pijpleiding naar het land worden vervoerd. Volgens het ministerie voldoen de plannen van One-Dyas aan alle vereiste voorwaarden om schadelijke gevolgen voor het milieu te beperken.

Bewoners van Schiermonnikoog en natuurorganisaties hadden hun zorgen geuit over de mogelijke gaswinning op de Noordzee. Zij vreesden voor onder meer een verminderde waterkwaliteit en horizonvervuiling. Om die reden zijn verschillende aanpassingen gedaan aan de plannen, schrijft Vijlbrief. Zo wordt het productieplatform minder hoog dan gepland en ligt het zo minder in het zicht van Schiermonnikoog. Ook komt het platform verder te liggen van een oesterproject, wordt boorvloeistof die gebruikt wordt bij de gaswinning niet geloosd in de Noordzee en wordt water dat vrijkomt bij gasproductie met een extra filter gereinigd.

Geen steun van Waddeneilanden

De burgemeesters van de Waddeneilanden kunnen zich niet vinden in het gasbesluit van Vijlbrief. Volgens burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog overwegen zij en haar collega’s vervolgstappen, meldt persbureau ANP. Van Gent werd naar eigen zeggen woensdag door de staatssecretaris ingelicht over de verleende vergunningen. „De kwetsbaarheid van het gebied neemt toe. Er wordt mogelijk voor heel veel jaren gas gewonnen, terwijl wij oproepen over te stappen naar hernieuwbare energie en in de toekomst te investeren in plaats van in het verleden.” De burgemeester van Borkum, Jürgen Akkermann, zei in april al te vrezen voor gifstoffen in het water en een zakkende bodem.

Het kabinet komt voor de zomer ook nog met voorstellen om de gaswinning van kleine velden in de Noordzee te versnellen. In totaal zou volgens gasproducenten op termijn nog zo’n 80 miljard kuub gas kunnen worden gewonnen uit het Nederlandse deel van de Noordzee. In 2021 was het totaalverbruik van Nederlandse huishoudens en bedrijven 40 miljard kuub.