Personeel daagt Booking.com voor de rechter

Hotelwebsite De Ondernemingsraad van Booking.com spant een rechtszaak aan tegen het bedrijf. Ook in andere Europese landen ligt de OR dwars.

Foto Getty, bewerking NRC

De Amerikaanse hotelwebsite Booking.com is door de ondernemingsraad (OR) van het hoofdkantoor in Amsterdam voor de rechter gedaagd. Onderwerp van de rechtszaak zijn personele veranderingen op de ‘content agency’-afdeling, onder meer verantwoordelijk voor de teksten op de site.

De rechtszaak is volgens bronnen binnen het bedrijf vooral een symbolische stap van de ondernemingsraad in Amsterdam, die de laatste jaren permanent in conflict is met het Amerikaanse topmanagement. Eerder daagde de OR van het Booking-kantoor in Barcelona het bedrijf voor de rechter. Het personeel is ontevreden over hoe Booking.com de reorganisatie van de klantenservice afhandelt die het bedrijf in februari aankondigde.

Booking werd in 1996 in Nederland opgericht en kwam in 2005 in Amerikaanse handen. De laatste jaren is de relatie tussen de ondernemingsraad en het management ernstig verslechterd. De OR in Amsterdam, waar ruim vijfduizend van de 17.500 werknemers werken, verwijt het bedrijf te weinig te doen tegen de werkdruk en zegt structureel slecht te worden geïnformeerd over belangrijke beslissingen. Het management ziet de OR als een activistische groep, die weinig meedenkt en vooral dwarsligt.

Veertien kantoren

Duizenden werknemers van de klantenservice van Booking.com komen per 1 juni in dienst van het Luxemburgse Majorel, een aan de Amsterdamse beurs genoteerd bedrijf dat wereldwijd klantenservicediensten verzorgt. Majorel neemt het werk van twaalf van de veertien klantenservicekantoren over. Alleen de medewerkers van kantoren in Manchester en Amsterdam blijven direct voor Booking.com werken en krijgen andere taken toebedeeld.

In een e-mail aan het personeel benadrukte de Amerikaanse Booking-topman Glenn Fogel destijds dat de reorganisatie nodig is om „flexibel te kunnen zijn”, zodat het bij vakantiepieken meer en op andere momenten minder arbeidskrachten kan inzetten. Werknemers van de klantenservice, nu vast in dienst bij Booking.com, vrezen een ernstige verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.

Lees ook het interview met Glenn Fogel uit 2020: Booking-topman: ‘Ik kan niet zomaar geld gaan uitdelen’

Recordaantal boekingen

Hoewel de omzet van Booking.com vrijwel stilviel in 2020 door de wereldwijde lockdowns, heeft het bedrijf de crisis relatief goed doorstaan. De beurskoers van moederbedrijf Booking Holdings staat inmiddels hoger dan voor de pandemie.

Begin deze maand meldde Booking een recordaantal boekingen in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee zette de hotelwebsite dat kwartaal 2,7 miljard dollar om. Vorige week meldde Fogel in een videobericht aan zijn personeel dat het bedrijf door de toegenomen reislust van Amerikanen en Europeanen een van de drukste zomers ooit tegemoet gaat.

Een woordvoerder van Booking.com wilde niet reageren op vragen over de rechtszaak. Ook de betrokken advocaten van beide partijen geven geen antwoord op vragen van NRC.

Update (30-05-2022): Enkele dagen na de aankondiging van de aankomende rechtszaak heeft de OR de zaak ingetrokken, bevestigt een woordvoerder van Booking. Waarom de OR hiertoe heeft besloten is onduidelijk. Vanwege de ontwikkelingen is het artikel aangepast.

Correctie (31-05-2022): In een eerdere versie van dit artikel stond dat ook de OR van het Booking-kantoor in Berlijn een rechtszaak tegen het bedrijf had aangespannen. Dat is onjuist en aangepast.