Veiligheidsregio’s maken samen 3.750 extra noodopvangplekken klaar

Asielzoekers De noodopvangplekken zijn een tijdelijke oplossing om de druk op het asielzoekerscentrum in Ter Apel te verlichten.
In Oegstgeest wordt een tijdelijke opvanglocatie voor statushouders gereed gemaakt.
In Oegstgeest wordt een tijdelijke opvanglocatie voor statushouders gereed gemaakt. Foto Lex van Lieshout/ANP

In de komende drie weken streven alle vijfentwintig veiligheidsregio’s ernaar duizenden extra opvangplekken voor asielzoekers in verschillende regio’s te verzorgen. De veiligheidsregio’s hebben afgesproken zo’n 150 extra noodopvangplekken per regio te creëren in bijvoorbeeld kantoorpanden, of evenementen- en sporthallen. In theorie dus 3.750 nieuwe plekken in totaal. Daar hebben de vijfentwintig burgemeesters verenigd in het Veiligheidsberaad maandagavond mee ingestemd, laat een woordvoeder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) weten aan NRC.

De noodopvangplekken zijn een tijdelijke oplossing om de druk op het asielzoekerscentrum in Ter Apel te verlichten. Daar is plek voor maximaal 2.000 mensen. In de afgelopen weken is het meerdere keren voorgekomen dat asielzoekers daar geen bed hadden en daarom op een stoel, of zelfs buiten moesten slapen. Zo werden vorige week tientallen asielzoekers die op stoelen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum in Ter Apel dreigden te slapen, ‘s nachts nog met een bus naar een andere noodopvanglocatie gebracht.

Lees ook: Dat asielzoekers buiten sliepen in Ter Apel is een dieptepunt - maar het hoeft niemand te verbazen

Structurele oplossing

Gemeenten zijn niet verplicht de extra 150 opvangplekken te creëren maar hebben er wel unaniem mee ingestemd, laat de woordvoerder weten. Het is de bedoeling dat er ondertussen aan een structurele oplossing wordt gewerkt voor het tekort aan opvangplekken. „Er is nu sprake van een crisis in de reguliere opvang, daar moeten we structuur in aanbrengen.” Die plannen worden volgens de zegsvrouw in de komende weken duidelijker. „Dat gaat dan bijvoorbeeld over flexibele locaties en meerdere aanmeldcentra.”

De tijdelijke opvang moet ervoor zorgen „dat we niet meer dat gesleep met mensen hebben” en „dat er een overloop is voor Ter Apel”, zei staatssecretaris Van Der Burg tegen persbureau ANP na afloop van het Veiligheidsberaad. „Op het moment dat we weten dat in elke regio plekken zijn, kan je het vervoer ook voor de aankomende drie weken regelen.”

Het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel is de plek waar vrijwel alle asielzoekers naartoe moeten die voor het eerst in Nederland aankomen. Vanaf daar zouden asielzoekers binnen een paar dagen moeten doorstromen naar andere opvanglocaties in het land, maar die zitten al tijden overvol. Al maanden kampt het centrum in Ter Apel daarom met een tekort aan bedden. Toen tientallen mensen deze maand zeker een paar uur in slaapzakken buiten sliepen, sprak het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) van een „indrukwekkend dieptepunt”.

Overlast

Vanwege meldingen van overlast door asielzoekers in Ter Apel zijn andere gemeenten minder snel bereid extra opvangplekken aan te bieden. Bewoners en bedrijven klagen al jaren over overlast. Het gaat volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid over een „relatief kleine groep asielzoekers” die zich in sommige gemeenten schuldig maakt aan bijvoorbeeld winkeldiefstal, vernieling of bedreiging. Door de verhalen hierover „wordt het draagvlak voor de opvang van asielzoekers aangetast terwijl er juist dringend opvangplekken nodig zijn”, schrijft het ministerie.

Om de overlast aan te pakken, kunnen gemeenten eenmalig geld krijgen van de overheid. Van der Burg heeft dinsdag bekendgemaakt hiervoor 1,25 miljoen euro beschikbaar te stellen. Gemeenten kunnen met dit geld zelf kiezen voor een aanpak die het best past bij de lokale problematiek.

Lees ook deze reportage over de overlast in Ter Apel: Het geduld in Ter Apel begint op te raken