Europees Stabiliteitsmechanisme

Menno Snel (D66) krijgt geen topbaan bij euronoodfonds

Oud-staatssecretaris van Financiën Menno Snel is niet meer in de race voor een topbaan bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het noodfonds van de eurolanden. De D66’er kreeg onvoldoende steun in een eerste stemronde in de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. „Jammer dat ik het niet geworden ben”, zo verklaarde Snel. Maandag trok het kabinet de kandidatuur van Snel formeel terug.

In de race voor de baan zijn nu nog de Luxemburgse oud-minister van Financiën Pierre Gramegna, de Portugese voormalig minister van Financiën Joao Leao en de Italiaan Marco Buti, topambtenaar Economische en Financiële Zaken bij de Europese Commissie. Met name die laatste heeft, anders dan Snel, uitgebreide Brusselse ervaring.

Volgens minister Sigrid Kaag (D66) hebben alle vier de landen goede kandidaten genomineerd om de huidige directeur van het euronoodfonds, de Duitser Klaus Regling, op te volgen. Ze zei eerder op maandag dat het belangrijk is dat Nederland vaker durft mee te dingen naar dit soort topbanen. „Als je je vinger niet opsteekt, dan weet je zeker dat het antwoord nee is.”

Het ESM kan met gunstige leningen eurolanden in zwaar weer te hulp schieten, zoals het deed met Griekenland . In de toekomst kan het fonds ook worden ingezet bij de herstructurering en afwikkeling van faillissementen van banken. De negentien landen van de eurozone zijn de aandeelhouders van het ESM.

Volgens EU-bronnen heeft Eurogroep-voorzitter Paschal Donohoe de procedure na een tweede stemronde stopgezet omdat de nummer drie weigert zijn kandidatuur op te geven, wat overigens zijn recht is. De nieuwe directeur moet op 16 juni op de jaarvergadering van het ESM worden benoemd. (ANP)