Teheran

Moordaanslag op kolonel van Revolutionaire Garde in Iran

Een kolonel van de Iraans Revolutionaire Garde is zondag in Teheran doodgeschoten door twee mensen op een motor. Het slachtoffer, kolonel Sayad Khodai, was volgens de website van de garde een „verdediger van de heiligdommen”. Deze term gebruikt Iran voor militairen die in Irak en Syrië sjiitische heilige plaatsen moeten beschermen tegen aanslagen door de soennitische Islamitische Staat. De Garde stelt „anti-revolutionaire” tegenstanders van Teheran verantwoordelijk voor de aanslag. Eerdere aanslagen in Iran vanaf een motor waren vooral gericht tegen wetenschappers die betrokken waren bij het nucleaire programma van Iran. Die aanslagen zijn door Iran toegeschreven aan Israël. Volgens het semi-officiële Iraanse persbureau ISNA zijn zondag leden van een Israëlisch spionagenetwerk gearresteerd. (Reuters)