Recensie

Recensie Muziek

Coole nonchalance voor een uitverkocht Rotterdam Ahoy

Rap Kevin was in 2021, het jaar waarin zijn album 'Grote Versnelling' verscheen, de meest gestreamde Nederlandse artiest op Spotify. In een uitverkocht Rotterdam Ahoy onderstreepte de Rotterdamse rapper met een groots geluid zijn sterrenstatus.

Kevin tijdens zijn concert in Rotterdam Ahoy. Foto ANP / BAS CZERWINSKI
Kevin tijdens zijn concert in Rotterdam Ahoy. Foto ANP / BAS CZERWINSKI

Rapper Kevin, in 2021 de meest gestreamde Nederlandse artiest op Spotify, staat bekend om zijn zeer relaxte voordracht. Op het grote podium van de in 2020 geopende RTM-stage in Rotterdam Ahoy deed hij zijn bijnaam ‘slow flow animal’ eer aan. Geen moment leek hij onder de indruk van de achtduizend bezoekers voor zijn neus tijdens zijn grootste show tot nu toe. Hij flirtte met r&b, kille trapritmes en liet nieuwe housebeats horen.

Achter Kevin de Gier (1994) stond een hoog verticaal scherm, dat met een beetje fantasie een uit de Rotterdamse skyline geplukte wolkenkrabber zou kunnen voorstellen. Erop waren op maat gemaakte visuals te zien, eromheen zat band The Animals opgesteld. De ene keer gaven ze een kale hiphopsample een rockrandje, het volgende moment trok de toetsenist met een solo het optreden de jazzy kant op.

Met een coole nonchalance wist Kevin zelfs de mensen op het derde balkon makkelijk te bereiken. Zijn teksten gaan over zijn passie voor de nachtwinkel, zijn eerste muzikale stappen in het buurthuis en het „gebakkelei met instanties” zoals incassobureaus.

Het zijn onderwerpen waar zijn fans zich hoorbaar in herkenden. De teksten werden door complete vriendengroepen en families meegezongen.

Zij zagen hoe na een intermezzo rapper Lijpe en zangeres Yade Lauren op het podium verschenen; artiesten die zelf maar sporadisch optreden, laat staan gastoptredens verzorgen. Met Lijpe belichaamde Kevin de realiteit van de straat, met Lauren zong hij passievolle duetten. En dan was er nog dat scherm, dat openspleet en een podium op hoogte herbergde. Vanaf daar klonken de grootste hits.

Die finale was groots en indrukwekkend. Van niet veel rappers wordt de performance beter met live-muzikanten, maar Kevin staat het fantastisch. Eigenhandig sloeg hij een mijlpaal voor Nederlandse hiphop in zijn thuisgrond.