Boeing Starliner koppelt voor eerst aan bij ISS

Ruimtevaart Het is de eerste succesvolle testvlucht met het ruimtevaartuig, dat Amerikaanse astronauten naar het International Space Station moet brengen.
De Boeing Starliner nadert het ISS om te koppelen.
De Boeing Starliner nadert het ISS om te koppelen. Foto NASA/AP

Voor het eerst is de Boeing CST-100 Starliner succesvol gekoppeld aan het International Space Station (ISS). Om 02.28 uur Nederlandse tijd wist het ruimtevaartuig waarmee Boeing astronauten naar het ruimtestation wil brengen succesvol de manoeuvre uit te voeren, zo melden NASA en Boeing.

De Starliner werd donderdagavond gelanceerd vanaf de Amerikaanse ruimtebasis in Cape Canaveral en arriveerde 26 uur later op zijn bestemming, 31 minuten later dan gepland. Het toestel kampte met problemen met twee raketmotoren, maar die vormden volgens Boeing geen risico voor de vlucht.

Twitter avatar NASA NASA 👋 Hello, #Starliner! @BoeingSpace‘s human-rated spacecraft has arrived at the International @Space_Station for the first time, docking at 8:28pm ET (00:28 UTC). https://t.co/gXceiHJhuB

De capsule kan zeven mensen vervoeren en blijft tot woensdag bij het ISS voor zij terugkeert naar de Aarde. Omdat het een testvlucht was, was de enige passagier die vervoerd werd een pop: ‘Rosie the Rocketeer’. Ook was er ruim 200 kilo vracht aan boord voor de bemanning van het ISS, een van de laatste nog doorgaande samenwerkingsverbanden tussen de Verenigde Staten en Rusland. Momenteel verblijven drie Amerikaanse en drie Russische astronauten in het ruimtestation.

Lees ook: Rosie the Rocketeer is op weg naar het ISS

Problemen

De lancering vond plaats na twee jaar van vertragingen. Eind 2019 mislukte een eerdere vlucht door een computerfout, waardoor de Starliner in een verkeerde baan terechtkwam en het ISS niet meer kon bereiken. Ook werden later meer systeemfouten ontdekt. Het Starliner-programma heeft tot nu toe bijna 600 miljoen dollar gekost, omgerekend 568 miljoen euro.

Twitter avatar BoeingSpace Boeing Space See #Starliner successfully, autonomously rendezvous and dock with @Space_Station during #OFT2. Through the combined work of @NASA and Starliner teams, the spacecraft connected to the Boeing-built International Docking Adapter at 7:28 p.m. CT. https://t.co/GHnz59zHXa

Met de Starliner kan NASA in de toekomst astronauten van en naar het ISS vervoeren. Verder zijn de Amerikanen afhankelijk van de Crew Dragon van SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk - of van de Russische Sojoez. De spaceshuttle werd door NASA in 2011 met pensioen gestuurd.