VS breiden militaire steun voor Oekraïne verder uit

Defensiepakket De VS willen Oekraïne ook antischeepsraketten sturen teneinde de pogingen te steunen om de Russische zeeblokkade te doorbreken.

De Amerikaanse regering heeft donderdag nieuwe militaire steun voor Oekraïne aangekondigd ter waarde van honderd miljoen dollar (ruim 94 miljoen euro). Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat hiermee het totaal van de Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne sinds de Russische invasie op 24 februari komt op 3,9 miljard dollar (3,6 miljard euro).

Het nieuwe defensiepakket bevat onder andere achttien houwitzers, drie speciale radarsystemen tegen artilleriebeschietingen en extra munitie, vooral bedoeld voor het front in het oosten van Oekraïne.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft ook gezegd dat de VS eraan werken om geavanceerde anti-scheepsraketten naar Oekraïne te sturen. Die zouden Oekraïne kunnen helpen bij pogingen de Russische blokkade op zee te doorbreken.

De Amerikaanse president Joe Biden was donderdag gastheer voor de Zweedse premier Magdalena Andersson en de Finse president Sauli Niinistö. Beide landen hebben een aanvraag ingediend om lid te worden van de NAVO. Deze twee landen „beantwoorden aan alle NAVO-eisen voor toetreding, en nog meer ook”, zei Biden.

Die uitspraak was mede bedoeld voor de Turkse president Erdogan. Die verzet zicht fel tegen toetreding van Zweden en Finland omdat die landen onderdak en bescherming bieden aan mensen die Turkije als terroristen beschouwt.

President Niinistö zei na zijn ontmoeting met Biden tegen Finse journalisten dat zijn land wel een flexibel veiligheidsbeleid wil voeren en overhaaste stappen wil vermijden. „We moeten de situatie in de gaten houden om te vermijden dat we overdreven reageren of anderen aanleiding geven om overdreven te reageren”, zei Niinistö.

Wegens de oorlog in Oekraïne groeit de roep om maatregelen tegen de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. De nu 78-jarige Schröder heeft geweigerd zijn functies bij een aantal Russische energiebedrijven op te geven. De begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag heeft om die reden besloten Schröder niet langer in aanmerking te laten komen voor de voorzieningen die voormalige bondskanselier hebben, zoals een eigen kantoor en persoonlijke assistenten. De uitgaven daarvoor staan voor 400.000 euro op de begroting. Schröder wordt verweten ook na de Russische inval in Oekraïne te blijven lobbyen voor Russische belangen. In het Europees Parlement is donderdag een motie aangenomen waarin de sociaal-democraat Schröder wordt gevraagd zijn functies bij het pijpleidingbedrijf NordStream en energiebedrijf Rosneft neer te leggen. Hij stond op de nominatie om deze zomer toe te treden tot de raad van toezicht van Gazprom.

Kamer over herstel Oekraïne p. 5