Brandweer Amsterdam erkent: pesten speelde rol bij zelfmoord brandweerman

Zelfmoord Memet Yildirir pleegde in 2019 zelfmoord op een Amsterdamse brandweerkazerne. Het korps schikt nu met zijn weduwe en erkent dat pestgedrag van collega’s een rol speelde bij de suïcide.

De Amsterdamse brandweer heeft een schikking getroffen met de weduwe van brandweerman Memet Yildirir, die in december 2019 zelfmoord pleegde op een kazerne.
De Amsterdamse brandweer heeft een schikking getroffen met de weduwe van brandweerman Memet Yildirir, die in december 2019 zelfmoord pleegde op een kazerne. Foto Niels Wenstedt / ANP

De Amsterdamse brandweer heeft een schikking getroffen met de weduwe van brandweerman Memet Yildirir, die in december 2019 zelfmoord pleegde op een kazerne. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema deze donderdag aan de Amsterdamse gemeenteraad. In de verklaring erkennen Halsema en het korps voor het eerst dat pesten rol speelde bij de suïcide.

Yildirir (40) beroofde zichzelf in december 2019 van het leven op de kazerne aan de Marnixstraat, in het bijzijn van collega’s en zijn vrouw. Uit onderzoek van NRC bleek dat hij in de jaren ervoor langdurig en structureel gepest werd op de werkvloer. In een afscheidsbriefje schreef Yildirir dat zijn collega’s zijn leven „helemaal verwoest” hadden.

Zijn weduwe, Semra Aytemür, stelde de brandweer aansprakelijk voor de dood van haar man. Ze was ongelukkig over de manier waarop de korpsleiding en burgemeester Femke Halsema de suïcide hadden afgehandeld, zei ze tegen NRC. Zo werd Aytemür niet gehoord voor een rapport over de zorgverlening aan Yildirir, hoewel ze herhaaldelijk had aangedrongen op onderzoek. In het rapport werd nauwelijks aandacht besteed aan het pestgedrag van Yildirirs collega’s.

Vier zelfmoorden

In een verklaring stellen Halsema en en brandweercommandant Tijs van Lieshout nu dat ze „tot het inzicht [zijn] gekomen dat er binnen de organisatie een sfeer bestond die het mogelijk maakte dat er gepest werd, het pesten door de verantwoordelijken niet werd gemeld aan de korpsleiding, en het pesten een rol heeft gespeeld bij de suïcide van Memet Yildirir.”

De zelfmoord van Yildirir was de vierde in acht jaar tijd binnen het Amsterdamse korps. Bij tenminste twee van de andere brandweerlieden was ook sprake van pesten op de werkvloer. Vorige maand pleegde opnieuw een brandweerman van de kazerne op de Marnixstraat suïcide.

De brandweer betaalt ook een schadevergoeding aan weduwe Aytemür, zo bevestigt een woordvoerder. Over de hoogte van die financiële genoegdoening worden geen mededelingen gedaan. Tegen NRC zei commandant Van Lieshout eerder dat het korps bereid was een „serieus bedrag” aan Aytemür te betalen.

Halsema en Van Lieshout verontschuldigden zich al eerder in de gemeenteraad voor de „juridisering van de omgangsvormen” met Aytemür. Ze zegden de raad toe dat er een „nieuw, onafhankelijk onderzoek” zou komen. In de schikking is nu afgesproken zo’n onderzoek er niet komt, zo melden betrokkenen.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.