Vijftig asielzoekers alsnog met bus naar noodopvang Roosendaal

Asielopvang De ongeveer vijftig asielzoekers die de nacht van woensdag op donderdag op stoelen in Ter Apel leken te moeten slapen, worden alsnog met een bus naar de noodopvanglocatie in Roosendaal gebracht.
Asielzoekers komen 's avonds laat aan in Ter Apel.
Asielzoekers komen 's avonds laat aan in Ter Apel. Foto Kees van de Veen

De ongeveer vijftig asielzoekers die de nacht van woensdag op donderdag op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in Ter Apel leken te moeten slapen, gaan alsnog met een bus naar de noodopvanglocatie in Roosendaal. Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdagavond weten. De gemeente Roosendaal regelde de bus, omdat burgemeester Han van Midden (VVD) de situatie „onacceptabel” vond. De rit van Ter Apel naar Roosendaal (272 kilometer) is een kleine drie uur rijden.

Het opvangcentrum in Ter Apel, waar plek is voor 2.000 asielzoekers, was woensdag vol en het leek lange tijd niet te lukken om de ongeveer vijftig asielzoekers met een bus naar de noodopvanglocatie in het Brabantse Roosendaal te brengen. Het COA deed volgens de woordvoerder veel moeite om vervoer te vinden voor de mensen die nu alsnog in Roosendaal ondergebracht gaan worden, maar door problemen op het spoor in Noord-Nederland waren daar al extra bussen in gebruik. Daarnaast kreeg de organisatie van busmaatschappijen te horen dat veel bussen in gebruik waren voor schoolreisjes. Andere vervoersmogelijkheden waren er volgens het COA niet. Vijftig andere asielzoekers konden eerder woensdag al worden overgebracht naar een noodopvanglocatie in het Gelderse Beuningen.

De afgelopen week sliepen asielzoekers twee keer op stoelen in de IND-wachtruimte, vanwege een gebrek aan bedden. Dinsdag werden zo’n honderd asielzoekers nog naar een noodopvanglocatie in Emmen gebracht. Daardoor hoefden er de nacht van woensdag op donderdag geen asielzoekers op stoelen te slapen in Ter Apel.

Noodopvang in sporthal

De Drentse gemeente Westerveld regelt voor de komende week noodopvang voor honderd asielzoekers uit Ter Apel. De groep wordt vanaf donderdagmiddag tot naar verwachting 27 mei opgevangen in een sporthal in Vledder. De woordvoerder van het COA laat weten „heel blij” te zijn met de hulp van Westerveld, maar verwacht dat de problemen hiermee ook voor de komende week niet zijn opgelost.

Dit bericht is om 22:30 geüpdatet.