KLM verhoogt lonen met 5 procent

Arbeidsvoorwaarden De luchtvaartmaatschappij stelde eerder in 2020 en 2021 een geplande loonsverhoging van 2,5 procent uit vanwege de coronapandemie.

Foto SEM VAN DER WAL/ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft met terugwerkende kracht vanaf 1 maart dit jaar de lonen voor het personeel alsnog verhoogd. Dat heeft het bedrijf maandag in een korte verklaring bekendgemaakt. Werknemers met vaste en tijdelijke contracten gaan er met 5 procent op vooruit. KLM zegt de eerder vanwege de coronapandemie uitgestelde loonsverhoging door te voeren vanwege de „stijgende energieprijzen en inflatie, alsmede de krapte op de arbeidsmarkt”.

In augustus 2020 en augustus 2021 stelde KLM de in de eigen cao afgesproken loonsverhogingen van elk 2,5 procent uit vanwege de impact van de coronacrisis op de luchtvaartsector. Destijds werden die besluiten genomen zonder instemming van de vakbonden. KLM zei zich de loonsverhoging toen vanwege miljoenenverliezen „niet te kunnen veroorloven”.

Miljardensteun

De nationale luchtvaartmaatschappij kreeg van het kabinet tijdens de coronacrisis 3,4 miljard euro in de vorm van leningen en garanties op leningen bij banken, waarvan 1 miljard euro directe staatssteun. In ruil voor de steun moet het bedrijf voldoen aan een aantal voorwaarden van de overheid, die aandeelhouder is in moederbedrijf Air-France-KLM. Een daarvan is verlaging van de kosten met 15 procent. De gevolgen van de coronacrisis werden door KLM als reden aangevoerd om het personeel te vragen een deel van het loon in te leveren.

KLM heeft tot dusverre 311 miljoen euro afgelost, ongeveer een derde van de directe overheidssteun. Naast een flinke rente over de steun moeten medewerkers van KLM ook een loonoffer brengen. Hoewel de salarissen nu omhooggaan, geldt dat nog niet voor het vakantiegeld of de eindejaarsuitkering die medewerkers deels moesten inleveren.

Lees ook dit artikel uit 2020: Druk op piloten KLM groeit om loonoffer te accepteren

„Meer kunnen we nu niet”, zegt hoofd arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden Kim Bruggeman tegen persbureau ANP. Bruggeman spreekt liever van „een correctie” dan van „een verhoging”, aangezien KLM-medewerkers loon hebben moeten inleveren, de hogere inkomens tot 20 procent. Nu de maatschappij drie kwartalen achtereen operationele winst heeft geboekt, is er weer ruimte om de verhogingen alsnog te betalen.

Met de vakbonden om tafel

Verder stelt de luchtvaartmaatschappij nu met de vakbonden om tafel te willen over „de bijdrage van de medewerkers aan het herstel van KLM”. Dat zal tijdens de nieuwe cao-onderhandelingen gebeuren. „Iedereen zal een bijdrage moeten leveren aan de voorwaarden van de overheid”, zo geeft een woordvoerder te kennen.