Nederlandse economie groeide niet meer in eerste kwartaal 2022

CBS Waar de Nederlandse economie in voorgaande kwartalen nog groeide, is die toename in de eerste drie maanden van dit jaar tot stilstand gekomen, zo meldt het CBS.
De economische groei komt in het eerste kwartaal van dit jaar tot stilstand.
De economische groei komt in het eerste kwartaal van dit jaar tot stilstand. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar niet gegroeid, maar ook niet gekrompen in vergelijking tot de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend bekendgemaakt. In de voorgaande drie kwartalen was nog wel sprake van groei: in het laatste kwartaal van bijna 1 procent. In de kwartalen daarvoor behelsde de groei van de economie nog 3,8 (in het tweede kwartaal) en 2,0 procent (in het derde kwartaal).

Lees ook: IMF: vooruitzichten wereldeconomie zijn sterk verslechterd

Dat de economie in 2022 niet verder groeit, komt volgens de CBS-onderzoekers doordat in vergelijking tot het kwartaal hiervoor de overheid minder geld uitgaf en ook huishoudens 0,1 procent minder geld hebben besteed. Ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar gaven consumenten wel fors meer (10,6 procent) uit, vooral aan horeca, cultuur, recreatie, kleding en wooninrichting. Daarbij speelt mee dat in het eerste kwartaal van 2021 nog een lockdown van kracht was.

„De effecten van corona zijn duidelijk zichtbaar”, reageert CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „Zo speelde een rol dat vorig jaar veel uitgaven van de overheid naar de zorg gingen, voor de vaccinatiecampagne en het inrichten van testlocaties. Die uitgaven werden weer afgeschaald in het eerste kwartaal [van dit jaar, red]. Dat had ook een negatieve impact op de cijfers.”

Arbeidsmarkt

Het CBS publiceerde dinsdag ook cijfers die weergeven hoe krap de arbeidsmarkt momenteel is. Het cijfer dat het aantal vacatures per honderd werklozen uitdrukt, is in het eerste kwartaal naar een recordhoogte van 133 gestegen. „Maar kwalitatief is het goed mogelijk dat de krapte nog groter is, omdat lang niet alle werklozen in aanmerking komen voor die vacatures”, legt de econoom uit. „De hele samenleving merkt de krapte op de arbeidsmarkt.”

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er ten opzichte van de vorige drie maanden 127.000 banen bijgekomen. „En dat terwijl het aantal banen vorig jaar al een record bereikte en voor het eerst boven de elf miljoen uitkwam”, aldus Van Mullingen. De werkgelegenheid was met 59.000 vacatures ook zeer groot; het CBS ziet dat in „vrijwel alle bedrijfstakken” terug. Vooral bij uitzendbureaus, zakelijke dienstverlening, handel, vervoer, horeca, in de zorg en onderwijs zijn veel banen vrij.

In 2021 groeide de Nederlandse economie met 4,8 procent. Daarmee werd de economische krimp van 3,8 procent in het jaar daarvoor weer ingehaald. De groei komt doordat huishoudens en de overheid meer investeerden en Nederland meer producten naar het buitenland exporteerde dan het jaar ervoor. In 2021 besteedden consumenten in Nederland meer geld aan de horeca, medische diensten, kleding en de woningmarkt.