D66 wil ‘onjuist’ beeld over grensoverschrijdend gedrag binnen partij corrigeren

Verklaring D66 zegt een akkoord te hebben bereikt over een schadevergoeding met het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Er is ten onrechte een beeld ontstaan dat daar geen sprake van zou zijn binnen de partij, aldus het bestuur.
D66 gaat een schadevergoeding betalen aan de oud-medewerkster die slachtoffer werd van de gedragingen.
D66 gaat een schadevergoeding betalen aan de oud-medewerkster die slachtoffer werd van de gedragingen. Foto Koen van Weel/ANP

Er is ten onrechte een beeld ontstaan dat er binnen D66 geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt het bestuur van de partij zondag. D66 refereert een zaak uit het verleden waarbij ex-partijprominent Frans van Drimmelen zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat is vastgesteld door onderzoeksbureau BING, maar die conclusie is volgens de Volkskrant niet openbaar gemaakt.

Nu zegt D66 dat zo de suggestie is gewekt dat er geen grensoverschrijdende gedragingen aan het licht zijn gekomen, maar dat is „onjuist”, vindt het bestuur. Volgens D66 is nu een akkoord bereikt met het slachtoffer over een „financiële compensatie”.

Lees ook: ‘D66 maakte rapport over grensoverschrijdend gedrag door prominent niet openbaar’

D66 publiceerde eerder bevindingen uit het BING-rapport waarin werd geconcludeerd dat niet is gebleken dat Van Drimmelen zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Partijleider Sigrid Kaag stelde in reactie daarop dat het onderzoek aantoonde dat binnen D66 geen sprake was van een „structureel onveilige omgeving”. Uit de publicatie van de Volkskrant bleek echter vorige maand dat het onderzoek toen nog niet was afgerond.

Zo is later een ‘vertrouwelijke bijlage’ toegevoegd waarin volgens de krant staat dat Van Drimmelen in 2015 en 2016 een vrouwelijke medewerker heeft „gestalkt, bedreigd en gechanteerd”. Het slachtoffer werd daarvan op de hoogte gesteld op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, zo’n anderhalf uur voordat de stembussen zouden sluiten. Ze zocht nadien contact met Kaag, maar die verwees haar door naar een advocaat.

De zaak draait om Frans van Drimmelen, jarenlang een kopstuk binnen D66, als onder meer voorzitter van de talentencommissie. Hij heeft zijn lidmaatschap inmiddels opgezegd.