Politie Israël slaat in op rouwstoet gedode journalist

Westelijke Jordaanoever Volgens Al Jazeera wilden de Israëlische autoriteiten niet dat de kist van Shireen Abu Akleh in een processie te voet werd gedragen.

Israëlische veiligheidspolitie slaat in op de rouwstoet van Shireen Abu Akleh.
Israëlische veiligheidspolitie slaat in op de rouwstoet van Shireen Abu Akleh. Foto Atef Safadi/EPA

De Israëlische veiligheidspolitie heeft vrijdag in Oost-Jeruzalem geweld gebruikt tegen de rouwstoet van de woensdag gedode journalist Shireen Abu Akleh. Volgens Al Jazeera waren Israëlische autoriteiten het er niet mee eens dat de kist te voet werd verplaatst in plaats van per lijkwagen, vermoedelijk uit angst dat de rouwstoet op een demonstratie zou uitlopen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Op beelden van Al Jazeera, de werkgever van Abu Akleh, is te zien hoe flink wordt ingeslagen op de rouwstoet. De kist met het lichaam van de journalist viel op een moment bijna op de grond. Volgens het Arabische nieuwsmedium begonnen Israëlische veiligheidstroepen op de rouwstoet in te slaan toen deze zich vanaf het ziekenhuis richting de Kathedraal van de Aankondiging van de Maagd in Oost-Jeruzalem begon te bewegen.

De politie stelt dat „honderden mensen de openbare orde” hebben verstoord door met stenen naar agenten te gooien. De autoriteiten hebben hier vooralsnog geen bewijzen voor geleverd. Op videobeelden zou te horen zijn dat de politie de menigte opdraagt te stoppen met het zingen van „[Palestijnse] nationalistische liederen”, schrijft persbureau AFP.

Een journalist van Al Jazeera heeft gezegd dat islamitische rouwenden, die Abu Akleh een laatste eer wilden bewijzen, de toegang tot de kathedraal werd ontzegd.

Abu Akleh (51) werd woensdag tijdens haar werkzaamheden doodgeschoten in een vluchtelingenkamp in de Palestijnse stad Jenin. Ze deed daar verslag van Israëlische invallen in huizen van vermeende Palestijnse strijders.

Haar werkgever en collega’s stellen dat Abu Akleh door een Israëlische sluipschutter is geraakt. Ze droeg een veiligheidshelm- en vest waaruit duidelijk kon worden afgeleid dat ze tot de media behoorde. Kort daarna bezweek ze aan haar verwondingen.

Oorlogsmisdrijf

Israëls lezing over wat er precies is gebeurd is inmiddels meerdere keren veranderd. Israëlische autoriteiten stelden eerst dat Abu Akleh uit zelfverdediging was neergeschoten. Later suggereerde de Israëlische premier Naftali Bennet dat de journalist misschien door Palestijns vuur om het leven is gekomen. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem bestrijdt die lezing. Abu Akleh bevond zich op een plek buiten het zicht van Palestijnse strijders, concludeerde de organisatie.

Israël heeft aan de Palestijnse autoriteiten aangeboden een gezamenlijk onderzoek te doen naar de toedracht van haar dood, maar de Palestijnen weigeren dit.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft gezegd dat hij haar dood, die hij naar eigen zeggen als een oorlogsmisdrijf beschouwt, aanhangig wil maken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.