Georgische regio Zuid-Ossetië wil referendum over aansluiting bij Rusland

De separatistische Georgische regio Zuid-Ossetië gaat een referendum houden over toetreding tot Rusland. Dat heeft vertrekkend president Anatoli Bibilov vastgelegd in decreet, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het referendum zal 17 juli plaatsvinden.

Bibilov verloor eerder deze maand de presidentsverkiezingen van Alan Gagloev. De nieuwgekozen president zei ook open te staan voor zo’n referendum. De Georgische regering heeft nog niet gereageerd op het plan. Georgië beschouwt Zuid-Ossetië nog als onderdeel van het land.

Voor Rusland is Zuid-Ossetië, net als de Georgische regio Abchazië, een onafhankelijke republiek. In 2008 trokken Russische troepen de regio binnen omdat er genocide op de Russische bevolking gepleegd zou worden. Binnen een dag werd het gebied bezet en werden er Russische basis gestationeerd. De oorlog tussen Rusland en Georgië duurde uiteindelijk twaalf dagen en kostte aan honderden burgers het leven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland bevroor sinds begin oorlog ruim 640 miljoen euro aan Russische tegoeden