In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh werd gedood, las prins Charles in plaats van zijn moeder de Queens Speech voor, werd Ajax landskampioen en kreeg de Russische ambassadeur in Polen rode verf over zich heen.
Een Oekraïense soldaat in het dorp Pereizne krijgt een telefoontje van zijn vrouw. De Oekraïense president Zelensky prees deze week in een videoboodschap de successen van het Oekraïense leger. Hij bevestigde dat de Russen "geleidelijk" uit het noordoosten worden verdreven.
Yasuyoshi Chiba / AFP
In het zand van het strand in Gaza-stad staat de naam ‘Shireen Abu Akleh’ geschreven, als eerbetoon aan Palestijnse correspondent van de televisiezender Al Jazeera. Het Israëlische leger opende zonder enige waarschuwing het vuur op journalist Shireen Abu Akleh en een groepje collega’s, meldden ooggetuigen.
Mohammed Salem / REUTERS
Een gezonken boot ligt op wat ooit de bodem van Lake Mead was. Lake Mead, een meer in het Amerikaanse Nevada, krimpt snel door de aanhoudende droogte. Doordat het meer opdroogt komen er dingen aan het licht die eerst op de bodem lagen. Zo zijn er al twee maal menselijk resten gevonden.
John Locher / AP Photo
Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden scanderen "mijn lichaam, mijn beslissing" terwijl ze naar de Senaatszijde van het Amerikaanse Capitool in Washington lopen. Abortus wordt binnenkort hoogstwaarschijnlijk verboden in grote delen van de VS. Dat bleek uit gelekte documenten van het Amerikaanse Hooggerechtshof.
Brendan Smialowski / AFP)
Voetballiefhebbers kijken de wedstrijd Ajax - Heerenveen in de Kopstootbar in Amsterdam. Ajax won in de eigen Johan Cruijff Arena met 5-0 en werd voor voor de is 36ste keer kampioen van Nederland. Alfred Schreuder is de komende twee seizoenen trainer van de club, als opvolger van Erik ten Hag, die deze zomer naar Manchester United vertrekt.
Simon Lenskens
Arbeiders verwijderen onkruid uit het Dal Lake. Dal is een meer in Srinagar, de zomerhoofdstad van Jammu en Kasjmir in India. India wordt al enkele maanden geteisterd door extreme hitte met recordtemperaturen tot boven de 45 graden.
Tauseef Mustafa / AFP
Politieagenten en militairen wisten woensdag een nieuwe opstand te voorkomen in de Bellavista-gevangenis in de stad Santo Domingo de los Colorados, zo'n 80 kilometer ten noorden van Quito, de hoofdstad van Ecuador. Maandag kwamen zeker 43 gevangenen om het leven bij de rellen in de gevangenis. Er vielen meerdere gewonden.
AFP
Palestijnse imkers verzamelen honing uit bijenkorven tijdens het jaarlijkse oogstseizoen in Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook. In mei produceren bijen volop honing. Volgende week is Wereld Bijendag (20 mei), een internationale dag om de rol van bijen en andere bestuivers voor het ecosysteem te vieren.
Said Khatib / AFP
Een dierenarts geeft medicijnen aan een uitgedroogde adelaar in Jivdaya Charitable Trust, een revalidatiecentrum voor vogels in deIndiase stad Ahmedabad. Het land lijdt onder recordhitte en de gevolgen van de droogte zijn groot, voor dier en mens. Zo is een deel van de graanoogst door de hete zon verloren gegaan.
Amit Dave / REUTERS
Sergej Andrejev, de Russische ambassadeur in Polen, werd maandag in Warschau door demonstranten besmeurd met rode verf. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan een Sovjet-begraafplaats, op de dag dat in Rusland de overwinning op nazi-Duitsland wordt gevierd.
Wojtek Radwanski / AFP
Een Oekraïense hulpverlener staat naast de lichamen van Russische soldaten in het dorp Vilchivka in de buurt van Charkov, dat onlangs heroverd werd door Oekraïense troepen. Nu sommige delen van Oekraïne weer veilig lijken, keren honderdduizenden vluchtelingen – in ieder geval even – terug naar huis.
Felipe Dana / AP
Russen vieren zoals elk jaar op 9 mei op het Rode plein in Moskou de overwinning van het Rode leger op Nazi-Duitsland.
Denis Tyrin / AP
Een werknemer van het Cubaanse Rode Kruis neemt pauze na het zoeken naar overlevenden in de puin van het vijfsterrenhotel Saratoga in de Havana. Een enorme explosie, vermoedelijk na een gaslek, blies vrijdag 6 mei het hotel grotendeels op. Naast 30 mensenlevens ging een uniek stukje geschiedenis van de Cubaanse hoofdstad verloren.
Ramon Espinosa / AP
Mensen staan in de rij om een Royal Garden Party bij te wonen in Buckingham Palace in Londen om het platina jubileum van de Britse koningin Elizabeth II te vieren. Koningin Elizabeth om gezondheidsredenen voor het eerst in 59 jaar niet aanwezig zijn bij de jaarlijkse opening van het Britse parlement. Haar zoon Charles las in haar plaats in het Britse Hogerhuis de ‘Queen’s Speech’ voor.
Tolga Akmen / EPA
Vrouwen nemen deel aan de ceremonie ter ere van st. Domingo de La Calzada (1019-1109) in de gemeente Santo Domingo de la Calzada in het noorden van Spanje. Domingo de la Calzada staat bekend als een kluizenaar die arme mensen hielp. Ook legde hij een nieuwe weg aan, zodat pelgrims Santiago de Compostela makkelijker konden bereiken.
Alvaro Barrientos / AP