In beeld

De aanhoudende strijd om abortusrechten in de VS

Fotoserie Het Amerikaanse Hooggerechtshof is mogelijk van plan het landelijke recht op abortus, sinds 1973 gegarandeerd door de uitspraak bij de baanbrekende zaak Roe v. Wade, te schrappen. Dat bleek deze maand uit een uitgelekte concept-uitspraak, die heeft geleid tot felle protesten. Het recht op abortus is al decennialang de inzet van een hevige strijd in Amerika.
Estelle Griswold (links), medisch adviseur en directeur van de Planned Parenthood kliniek in New Haven, en Ernest Jahncke, voorzitter van de Parenthood League of Connecticut, reageren in juni 1965 op een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof waarmee contraceptie werd gelegaliseerd voor getrouwde stellen. Het Hof bepaalde bij die uitspraak dat mannen en vrouwen recht op privacy hebben bij het nemen van beslissingen over hun seksuele gezondheid.
Foto Bettmann / CORBIS
Activisten demonstreren in 1968 voor legalisering van abortus bij het Rockefeller Center in New York.
Foto Bev Grant / Getty Images
Patricia Maginnis, een leider van de beweging voor onbeperkte abortus, toont haar 'Abortees Songbook' bij een informatiebord over abortus, in 1970 in Sausalito, California.
Foto Getty Images
Pro-abortusbetogers lopen in 1971 in een mars voor de liberalisering van Amerikaanse abortuswetten in Washington.
Foto ANP
De Amerikaanse president Joe Biden (midden), destijds senator namens de staat Delaware, in 1987 tijdens de hoorzitting rond de voordracht van Robert Bork voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Borks benoeming, op voordracht van president Ronald Reagan, werd geblokkeerd, mede wegens zijn oppositie tegen abortusrechten.
Foto John Duricka / AP
Advocaat en activist voor vrouwenrechten Gloria Allred (links) en Norma McCorvey, de echte naam van 'Jane Roe' in de baanbrekende abortuszaak Roe v. Wade, in 1989 tijdens een betoging voor abortusrechten in Burbank, Californië.
Foto Bob Riha, Jr. / Getty Images
'Escortvrijwilligers', mensen die vrouwen helpen bij abortusklinieken te komen terwijl ze worden lastiggevallen door anti-abortusactivisten, staan in 2017 hand in hand bij de enige abortuskliniek in de staat Kentucky, in Louisville.
Foto Dylan Lovan / AP
Een patiënt ontvangt in december 2021 een abortuspil van een arts in Oklahoma City.
Foto Evelyn Hockstein / Reuters
Betogers demonstreren op 5 mei voor abortusrechten op Union Square in New York, nadat een concept-uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof uitlekte waaruit blijkt dat een meerderheid van de hoge rechters het landelijke recht op abortus zou willen afschaffen.
Foto Mike Segar / Reuters
De negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof poseren op 23 april 2021 voor een groepsfoto. Op de voorste rij van links naar rechts Samuel Alito, Clarence Thomas, voorzitter John Roberts, Stephen Breyer en Sonia Sotomayor. Staand achter hen van links naar rechts Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch en Amy Coney Barrett.
Foto Erin Schaff / The New York Times via AP
Pro-abortusdemonstranten roepen op 5 mei leuzen bij een hek dat is opgetrokken rond het gebouw van het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington.
Foto Jim Watson / AFP
Een betoger houdt op 3 mei een kleerhanger omhoog tijdens een pro-abortusdemonstratie in Atlanta, in reactie op de uitgelekte concept-uitspraak van het Hooggerechtshof.
Foto Alyssa Pointer / File Photo
Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden scanderen "mijn lichaam, mijn besluit" terwijl ze in het Capitool in Washington naar de Senaatszaal lopen, waar werd gestemd over een voorstel van de Democraten om het recht op abortus wettelijk vast te leggen. De Senaat stemde tegen dat voorstel.
Foto Brendan Smialowski / AFP
Een pro-abortusbetoger demonstreert terwijl een groepje anti-abortusactivistren knielt bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washingrton, op 11 mei.
Foto Drew Angerer / Getty Images / AFP