Thuiskok

Maghmour

Dit is een Libanese stoofpot van aubergine en kikkererwten. Georgina Hayden schrijft dat dit gerecht ook wel moussaka wordt genoemd. Maak de aubergines schoon en verwijder met een dunschiller een groot deel van de schil, zodat je een gestreept effect krijgt. Snijd de aubergines in stukjes van 4 cm. Pel en snipper de uien en de knoflook. Bekleed een bord met keukenpapier. Verwarm een grote braadpan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Voegeen portie aubergine toe aan de pan en bak 5 minuten aan beide kanten, tot deaubergine goudbruin is. Bestrooi intussen met flink wat zeezout en zwarte peper. Schep op het keukenpapier en herhaal tot alle aubergine is gebakken. Voeg de uien de knoflook toe, zet het vuur iets lager en bak 15 minuten, tot ze zacht worden en karamelliseren. Roer de tomatenpuree en de cayennepeper erdoor, bak een minuut, voeg de pruimtomaten toe en breek met een houten lepel in stukjes. Voeg 400 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de kikkererwten met de aubergine toe aan de pan, strooi de gedroogde munt erover en zet het vuur iets lager. Laat 30 minuten zachtjes koken, tot alles zacht en ingedikt is. Haal van het vuur, laat minimaal 10 minuten staan en serveer.