Jonagoldstraat

Op het bordje | Amsterdam Wie zijn die mensen naar wie straten, pleinen en bruggen zijn vernoemd? Waarom hebben de straten in een wijk dat ene thema? NRC bekijkt de Amsterdamse straatnaambordjes. Aflevering 58: de Jonagoldstraat en andere vrolijke tuinderstraten in Noord.

Foto Olivier Middendorp

„Als je uitkijkt op de Moestuinlaan, ben je bijna verplicht om daarmee aan de slag te gaan.” Bas Gringhuis (38) vertelt het lachend terwijl hij bakken laat zien waarin hij met buren onder meer lente-ui, tomaatjes, paprika’s en aardbeien verbouwt. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij naar de Bongerd (afgeleid van boomgaard) in Noord, een wijk die barst van de verwijzingen naar fruitsoorten.

In de vorige eeuw stond hier een volkstuinencomplex, waarmee namen als de Tuinderijlaan en Rijsbesstraat dus niet zo ver gezocht zijn. Op deze zonnige lentedag rekent de verslaggever gniffelend een Jonagoldappel af bij de enige supermarkt in het wijkje, waarvan een deel van het pand aan de Jonagoldstraat gevestigd is – het feit dat Elstars veel lekkerder zijn wordt even onderschikt gemaakt aan de reportagewaarde van de aanschaf van het andere appelras.

Het vakantiegevoel ontstaat al bij het betreden van de wijk, waar je via een schelpenpad door het groen van het Vlakkerpark uitkomt op de Bongerdkade. Daar kijk je over Zijkanaal I uit op de woonboten gelegen aan de Buiksloterdijk, waarnaast twee vissers een hengel hebben uitgegooid. Naast een hoge speeltuindichtheid kent de buurt een flink aantal lege percelen waarop veel bouwwerkzaamheden bezig zijn.

Zelf woont Gringhuis aan het Winterjanpad, vernoemd naar een stoofpeer, met een flinke tuin tot zijn beschikking. „We hadden het idee om een winterjanperenboom te planten, maar hebben dat plan toch laten varen – het schijnen nogal moeilijke peren te zijn om te kweken”, vertelt hij. Dus werden het de bakken gebouwd van pallethout dat over was van de nieuwbouw.

Ironisch genoeg ligt de Appelweg juist net aan de andere zijde van de sloot, waar Tuttifruttidorp begint. Die wijk kent ook straten vernoemd naar abrikozen, druiven en mandarijnen die niet misstaan hadden in de Bongerd.

Ook huisde in de Bongerd eerder een industriegebied, waaraan het ‘Paard van Noord’ nog herinnert. Deze hijskraan, gebouwd door Duyvis in de jaren vijftig, was onderdeel van een betonfabriek, maar hielp ook materialen voor de huizenbouw te verplaatsen. Toen het bouwwerk dreigde te verdwijnen en al deels gedemonteerd was, verenigden buurbewoners zich om het 42 meter hoge gevaarte als historisch artefact te bewaren in de Bongerd.

„Als je zo dicht bij de NDSM-werf woont, is deze groene wijk een mooi contrast met de oude werven en scheepsbouwindustrie daar”, merkt Gringhuis op. En de fruitige straatnamen in zijn Bongerd? „Misschien helpen die wel bij het groen maken en houden van de buurt – dat dat bij het lezen toch in je onderbewustzijn blijft hangen.”

Jonagoldhof. Foto Olivier Middendorp

Met dank aan inzender Karin Plantinga, die de redactie tipte voor deze rubriek. Heeft u zelf een leuke tip voor een bordje van straat, plein, brug, plantsoen of dat ene onbekende nauwe steegje in Amsterdam dat de moeite waard is uit te lichten? De redactie ontvangt graag uw suggestie! Mail naar amsterdam@nrc.nl.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.