De school is verkeerd om gebouwd, en nu komen de kinderen uit op de parkeerplaats

Nieuwbouw In het Zeeuwse Oost-Souburg bleek vandaag dat een basisschool in aanbouw verkeerd om wordt gebouwd. Zoals het er nu staat, komt de kinderopvang uit op de parkeerplaats en staan ook alle trappen verkeerd.

De basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg.
De basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg. Foto Omroep Zeeland

„Huh? Is er iets veranderd aan de nieuwbouw? Want het lijkt net alsof alles andersom staat. Kijk eens naar die trap…”

Ruud Hoogesteger, directeur van basisschool Tweemaster-Kameleon, was maandag op cursus toen hij van de conciërge een appje kreeg met een foto van hun school in aanbouw aan de Jan de Priesterstraat in het Zeeuwse Oost-Souburg. De directeur keek ernaar en dacht: inderdaad, dit klopt niet. „Maar ik dacht ook: misschien is het iets tijdelijks. Een bouwtrap?”

Nog diezelfde dag nam Hoogesteger contact op met de projectleider, en die nam weer contact op met de architect, en ’s avonds bleek inderdaad waarvoor de directeur vreesde: het nieuwe schoolgebouw, waarvan de bouw al flink is gevorderd – fundering, skelet en dak zijn er al – is verkeerd om gebouwd. 180 graden gedraaid.

„De volgende dag ben ik gelijk met de conciërge naar de bouwplaats gegaan en daar was ook de architect. Ik zei: ‘Uuh ja, los het maar op…’”

Al twintig jaar was er gesteggel over het nieuwe schoolgebouw. Dan weer ontbrak een geschikte locatie, dan weer was er te weinig geld. Na al die jaren was er nu eindelijk zicht op een gloednieuw schoolgebouw. De kinderen van Tweemaster-Kameleon zitten intussen al anderhalf jaar in een noodgebouw en na de kerstvakantie zou het nieuwe pand betrokken worden. Hoogesteger: „Dat gaan we niet meer halen, denk ik.”

Hoe zo’n fout gemaakt kan worden? De schooldirecteur heeft geen idee. „Op elke tekening die ik onder ogen kreeg stond het gebouw goed.” En ook de opdrachtgever, de gemeente Vlissingen, tast nog in het duister. Uiteindelijk, zegt wethouder Rens Reijnierse, zal duidelijk moeten worden wie de fout heeft gemaakt, en wie opdraait voor de kosten. „Maar het gaat er nu eerst om een oplossing te vinden. Zo snel mogelijk.”

Meest verbazingwekkend vindt directeur Hoogesteger dat zoveel mensen op de bouwplaats, van aannemer tot architect tot toezichthouder, de omissie niet hebben ontdekt. Achteraf, bedenkt hij nu, is er wel eens een ouder geweest die hem erop attendeerde en zei: hè, klopt dit wel? „Maar je denkt dat je zelf gek bent.”

Afbouwen in huidige staat is wat Hoogesteger betreft geen optie. Het gebouw is geen technisch hoogstandje: rechthoekig met inkepingen, compact gebouwd en met beperkt budget – want ook de bouwprijs schiet omhoog. „Een standaardmodel.” Maar zoals het er nu staat, komt de kinderopvang, gepland aan het peuterplein, uit op de parkeerplaats en staan ook alle trappen verkeerd. „Ik wil gewoon dat het wordt gebouwd zoals het is bedoeld.”