Alfred Schreuder is de nieuwe hoofdtrainer van Ajax

Voetbal Schreuder komt over van het Belgische Club Brugge en tekent in Amsterdam een contract voor twee seizoenen met een optie voor een derde seizoen.
Alfred Schreuder tijdens een persconferentie als trainer van Club Brugge.
Alfred Schreuder tijdens een persconferentie als trainer van Club Brugge. Fot Kurt Desplenter/Belga

Alfred Schreuder wordt met ingang van het komende seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Dat meldt de voetbalclub donderdag op de eigen website. De 49-jarige Schreuder keert terug bij de club waar hij eerder al een seizoen als assistent-trainer werkte onder de naar Manchester United vertrekkende Erik ten Hag. Schreuder tekent bij Ajax een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een derde seizoen.

Ajax neemt Schreuder over van het Belgische Club Brugge, waar hij halverwege het huidige seizoen instapte en waarmee hij op koers ligt om kampioen te worden. Na het succesvolle seizoen 2018/2019 vertrok Schreuder bij Ajax om als hoofdtrainer van het het Duitse TGS Hoffenheim aan de slag te gaan, maar de Bundesligaclub ontbond het contract met de trainer na een jaar, vanwege een verschil van inzicht over de koers van de club. Daarna vond Schreuder emplooi bij FC Barcelona, waar hij anderhalf jaar als assistent onder Ronald Koeman werkte.

‘Geweldige kans’

Schreuder spreekt in een eerste reactie van „een geweldige kans, die ik met beide handen aangrijp”. Hij zegt bij Ajax „prijzen [te willen] winnen met een team dat attractief voetbal speelt. Met een goede balans tussen ervaren topspelers en de vele grote talenten”.

Schreuder staat komende zomer bij Ajax waarschijnlijk voor de taak een nieuw elftal op te bouwen. De landskampioen ziet niet alleen de succesvolle trainer Erik ten Hag vertrekken. Ook wordt het vertrek van verschillende bepalende spelers verwacht. Rechtsback Noussair Mazraoui kondigde al aan transfervrij naar FC Bayern München te vertrekken. Ook linksback Nicolás Tagliafico verlengt zijn contract niet. Verder vertrekt naar verwachting onder meer ook middenvelder Ryan Gravenberch.

Als voetballer kwam Schreuder onder meer uit voor Feyenoord, RKC Waalwijk en NAC Breda. Ook speelde hij kort voor FC Twente en Vitesse, clubs waar hij na het beëindigen van zijn actieve voetballoopbaan als (assistent-)trainer aan de slag ging.