Tientallen asielzoekers dreigden buiten te moeten overnachten in Ter Apel

COA Zo’n vijftig tot zestig asielzoekers stonden dinsdagavond bij de hekken van het aanmeldcentrum. De overvolle opvang had geen plek meer. „Een indrukwekkend dieptepunt”, aldus een woordvoerder van het COA.
Dagelijks komen er asielzoekers aan bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Ter Apel.
Dagelijks komen er asielzoekers aan bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Ter Apel. Foto ANP

Zo’n vijftig tot zestig asielzoekers hebben dinsdagavond- en nacht urenlang doorgebracht op een grasveld bij het hek van het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in het Groningse Ter Apel omdat er voor hen geen opvangplek beschikbaar was. De groep dreigde de nacht buiten te moeten doorbrengen, ook omdat er geen vervoer meer kon worden geregeld naar een andere locatie.

Om hen toch nog een beetje te kunnen helpen, brachten medewerkers van het COA dekens en eten. „Zoiets als dit hebben we niet eerder meegemaakt”, zegt een woordvoerder, die spreekt van een „dieptepunt”.

In de loop van de nacht heeft het COA besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum. Daar waren geen bedden, maar ze hadden „tenminste wel een dak boven hun hoofd”. Woensdag zal elders een opvangplek worden gezocht.

‘Betere spreiding nodig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) erkent in een reactie tegenover persbureau ANP dat het „flink is misgegaan”. Hij noemt de situatie „verschrikkelijk” en zegt dat het „niet is hoe we in Nederland om willen gaan met mensen die onze bescherming zoeken”. Van der Burg laat weten dat „dringend betere spreiding van de druk op de asielopvang” nodig is.

Lees ook: ‘Kinderen in Ter Apel worden verwaarloosd’

De situatie in aanmeldcentrum Ter Apel is al langere tijd kritiek. In de opvang is plek voor maximaal tweeduizend vluchtelingen en in de nachtopvang voor niet meer dan 275. Maar de afgelopen maanden moesten er geregeld honderden asielzoekers méér worden opgevangen dan waar capaciteit voor was, met onveilige en onhygiënische toestanden tot gevolg. Reden voor de overbevolking is onder meer het gebrek aan beschikbare opvangplekken elders in het land. „De situatie blijft onverminderd zorgelijk en vraagt om opschaling”, zei burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, dinsdagavond tegen RTV Noord.

Een RTV Noord-journalist was in de nacht van dinsdag op woensdag in Ter Apel:

Twitter avatar MartijnKlungel Martijn Klungel Bizarre omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel: er is letterlijk geen plek meer. Tientallen asielzoekers moeten op het grasveld voor het aanmeldcentrum slapen… Het is de afgelopen maanden nog nooit zo uit de hand gelopen. #rtvnoord https://t.co/Te1uqB8hGZ